EXCLUSIV PSD, pe un butoi de pulbere. PĂRUIALA Firea-Dăncilă continuă. De ce au EȘUAT negocierile cu Ponta și Tăriceanu


EXCLUSIV PSD, pe un butoi de pulbere. PĂRUIALA Firea-Dăncilă continuă. De ce au EȘUAT negocierile cu Ponta și Tăriceanu

Zile de foc, nu doar caniculare, pentru premiera Viorica Dăncilă, care, deși dorește să candideze la Cotroceni, e nevoită, la presiunea Gabrielei Firea și a baronilor care o susțin (printre care Paul Stănescu și Marcel Ciolacu) să deruleze negocieri sterile cu Pro România și ALDE, în vederea desemnării unui prezidențiabil comun.

Potrivit surselor Podul.ro, tratativele s-au împotmolit înainte să înceapă, în condițiile în care ex-premierul Victor Ponta nici nu vrea să audă de o susținere a Vioricăi Dăncilă la prezidențiale, el dorind o candidatură a Gabrielei Firea, primărița Capitalei fiind unica PSD-istă căreia Ponta insistă că i-ar acorda susținerea. Pe de altă parte, contrele dure dintre Pro România și PSD sunt de notorietate, mai cu seamă că partidul lui Ponta s-a născut printr-o rupere a electoratului tradițional social-democrat.

O candidatură a primăriței Gabrielei Firea este solicitată în mod obsesiv de baronii Adrian Țuțuianu (Dâmbovița) și Mihai Tudose (Brăila), care, deși transferați la Pro România, au numeroase polițe de plătit pe line de PSD. În acest context, Viorica Dăncilă este nevoită să poarte un dialog al surzilor cu Pro România, cu atât mai mult cu cât Gabriela Firea o strânge cu ușa, în  mod premeditat, amenințând că dacă nu va fi desemnată prezidențiabila PSD, va candida independentă la Cotroceni, cu susținerea Pro România. Aceasta în condițiile în care, ne place sau nu, consoarta lui Florentin Pandele rămâne cel mai bine cotat candidat social-democrat potrivit tuturor sondajelor de opinie. Un inamic declarat al nominalizării Gabrielei Firea în postura de candidată a PSD este baronul de Vrancea, Marian Oprișan, care o numește ”viperă” în discuțiile cu apropiații.

De asemenea, nici negocierile cu ALDE nu sunt o opțiune reală pentru Viorica Dăncilă, având în vedere inflexibilitatea acestei formațiuni de a lua în calcul orice alt candidat pentru Cotroceni decât Călin Popescu-Tăriceanu, poreclit ”4%”, datorită eșecului umilitor de la alegerile europarlamentare. Pe de altă parte, sursele citate susțin că Ponta și liderii Pro România exclud total o susținere a lui Tăriceanu în bătălia pentru Cotroceni, având-o ca principală alternativă pe Gabriela Firea, dar și pe Corina Crețu, în caz că primărița o va da, finalmente, din nou la întors, deși își dorește să intre în cursa pentru Cotroceni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.