Delir marca Sputnik. Propaganda Kremlinului spune că România are nevoie de un Vladimir Putin


Delir marca Sputnik. Propaganda Kremlinului spune că România are nevoie de un Vladimir Putin

Într-un articol publicat pe site-ul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik.md, cu titlul  „România are nevoie de lider de criză – misiune imposibilă?”, tânărul “epigon” al lui Dughin, Octavian Racu, susține că România ar avea nevoie de un lider de teapa lui Vladimir Putin.

Într-un mod aberant, acesta susține că: “Întrebarea este dacă România, clasa politică și societatea românească vor fi suficient de mature și capabile să identifice un lider de talia lui Putin, care să restabilească un echilibru intern, să redea speranța cetățenilor în ziua de mâine și să insufle românilor un sentiment de mândrie față de propria lor țară”. Autorul cere practic instaurarea unui regim autoritar în România pe modelul Rusiei, în fruntea căruia să plasăm un individ “de talia lui Putin”.

Racu,  care se autointitulează sociolog pe blogul său, dar fără a menționa vreun articol relevant în domeniul sociologiei semnat și publicat undeva, este un apropiat al lui Iurie Roșca - ideologul principal al sputnikiștilor - alături de care a tradus o carte a lui Dughin, semnând în cartea mentorului său și o prefață. Totodată, Racu scrie pe diverse bloguri afiliate Mișcării Conservatoare („A Treia Cale” SRL), cum ar fi Voxpublika.md, Flux.md, Revista „Axa” etc., numărându-se printre promotorii dughinismului în Republica Moldova – un melanj între eurasianism și neolegionarism cu valențe autoritarist-putiniste.

Amintim faptul că Sputnik a fost creat prin Decret Prezidențial, fiind una dintre principalele arme de propagandă ale Kremlinului. Președintele francez, Emmanuel Macron avertiza în 2017 asupra faptului cu Sputnik și Russia Today „nu se comportă ca organizații de media, ci ca agenții de influență și propagandă”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.