GUVERNUL nedus la ȘCOALĂ a tăiat banii pentru programul „Merg la Școală”


GUVERNUL nedus la ȘCOALĂ a tăiat banii pentru programul „Merg la Școală”

Adoptarea Ordonanței de Urgență pentru rectificarea Bugetului de stat 2019 confirmă o realitate tristă, în care domeniul vital al educației este o victimă a tăierilor bugetare adoptate de Guvernul Dăncilă, cu o sumă record a reducerilor, de 1 miliard de lei, produsă mai ales prin tăierile de la programul „Merg la Școală”, care prevedea acordarea de tichete anuale pentru elevi, utile în achiziția de rechizite și cărți.

„Conform bugetului Ministerului Educației pe 2019, programul ”Merg la Școală făcea parte din secțiunea Asistență socială, unde au fost alocați 890 milioane. Prin acest program erau prevăzute sume de achiziții destinate elevilor din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat, urmau să primească rechizite și manuale școlare. Iată cum, printr-o justificare tehnică ce ascunde, de fapt, lipsa de responsabilitate a guvernanților, o sumă vitală pentru achiziția de rechizite și cărți, atât de necesare multor copii din România, a dispărut fără urmă din bugetul MEN”, subliniază rectorul Universității de vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

”O observație de bun simț merită să fie făcută, față de această tăiere nejustificată a banilor din bugetul MEN. Care este motivul pentru care cele 890 de milioane de lei nu au fost realocate spre alte nevoi cheie ale MEN, dacă este atât de evident că Programul „Merg la şcoală” nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an? Care este motivul real pentru care acest segment din bugetul educației, atât de important (aproape 3% din total buget anual), nu și-a găsit altă alocare, pentru ca, după rectificare, să nu se piardă nimic din bugetarea MEN pe 2019? Sunt în acest moment asigurate toate condițiile în rețeaua de grădinițe și școli publice, pentru ca cele 890 de milioane să nu mai fie necesare și să fie tăiate de la MEN, în loc să fie redirecționate către pregătirea deschiderii noului an școlar?  

Probabil că singura explicație reală are legătură cu nevoia de tăieri masive bugetare, la care Guvernul a ajuns să fie obligat, ca urmare a pantei critice pe care alunecă acum economia, cu perspectiva critică ce este anunțată prin scăparea de sub control a deficitului bugetar pe 2019 (care se va situa, în interpretările experților, în intervalul 3,4% - 3,7% din PIB)”, conchide rectorul Marilen Pirtea, care este și vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.