Discursul integral al lui Klaus Iohannis în urma întâlnirii cu Donald Trump. Ce au discutat cei doi președinți


Discursul integral al lui Klaus Iohannis în urma întâlnirii cu Donald Trump. Ce au discutat cei doi președinți

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele SUA Donald Trump în data de 20 august la Casa Albă. 

Redăm discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

"A fost o întâlnire excelentă la Casa Albă cu președintele SUA, domnul Donald Trump, la un pic peste doi ani de la ultima noastră întâlnire care a avut loc, una bilaterală, tot aici la Casa Albă. Am discutat cu președintele Trump în mod pragmatic și deschis despre căile de aprofundare și extindere a parteneriatului strategic care, după 22 de ani de la lansarea sa, este puternic și substanțial având un potențial deosebit pe care împreună putem să-l valorificăm în continuare. Am subliniat că personal voi continua să fiu implicat total în dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România și SUA. Președintele Trump a apreciat sprijinul puternic pe care românii, într-o majoritate covârșitoare, îl dau relației cu SUA. I-am transmis președintelui Trump, așa cum spuneam ultima dată când m-am aflat la Washington, că relația translatlantică este vitală pentru civilizația și valorile noastre occidentale și continui să cred cu fermitate acest lucru mai ales acum după ce România a încheiat cu succes președinția Consiliului UE. Pe parcursul acestui mandat la UE am avut ocazia să ne coordonăm eficient cu SUA pe dosare de interes reciproc în spiritul solidarității și cooperării transatlantice. Sunt convins că parteneriatul nostru strategic va continua să genereze rezultate pozitive pentru România, pentru SUA și comunitatea transatlantică în general. 

Am adoptat împreună astăzi o declarație comună. Este prima dată când am făcut acest pas și în acest sens declarația este un document foarte important pentru progresul parteneriatului strategic dintre România și SUA. Este esențială dezvoltarea acestui parteneriat în toate domeniile sale, aducând la nivelul de excelență al cooperării politico-militare și de securitate, și cooperarea economică în domeniul energiei, inclusiv cea nucleară unde e necesară o colaborare bilaterală intensificată, dar și în alte domenii

Președintele Trump a exprimat o deosebită apreciere pentru faptul că România a fost primul stat aliat care în mandatul său a atins 2% pentru apărare și continuă să-și respecte acest angajament prin achiziții strategice relevante pentru securitatea României și a NATO. De asemenea, președintele Trump ne-a mulțumit pentru prezența românească deosebită în Afghanistan, unde suntem al cincilea contributor dintre statele care sunt acolo împreună cu forțele americane. Am arătat domnului președinte Trump importanța creșterii prezenței militare americane în România. În acest cadru am abordat și aspecte de interes comun privind securitatea la Marea Neagră, extrem de importantă, și pe flancul estic al NATO la modul mai general, subliniind importanța consolidării posturii de alianță de apărare și de încurajare a coeziunii pe întreg flancul estic. 

Un loc important în discuție l-a ocupat și relația economică bilaterală unde trebuie făcut mai mult, atât în ce privește comerțul, cât și investițiile. Este important să găsim noi domenii de extindere a cooperării economice în domenii precum energie, cyber sau industria apărării.

De altfel, cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înțelegere între cele două Guverne privind tehnologia 5G având în vedere importanța  securității rețelelor wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale. 

Am discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru toți cetățenii români.

Am remarcat totodată reiterarea sprijinului lui clar, a președintelui Trump, pentru eforturile mele de apărare a statului de drept și a luptei împotriva corupției din România. L-am asigurat că voi continua să susțin ferm acest obiectiv extrem de important al mandatului meu. 

Nu în ultimul rând, l-am asigurat pe președintele Trump că România va rămâne un partener strategic și un aliat de încredere al SUA în regiune, în UE și la nivel global.

Pot spune că a fost o nouă întâlnire foarte bună cu domnul președinte Trump într-un moment simbolic, 30 de ani de la Revoluția din decembrie și 15 ani de la aderarea României la NATO, întâlnire desfășurată într-o atmosferă pozitivă, foarte deschisă, care îmi dă garanția că parteneriatul nostru strategic va continua să se dezvolte și să se aprofundeze în interesul direct al României și al românilor", a declarat Klaus Iohannis. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.