Liviu Pleșoianu și propaganda rusă își dau din nou mâna după vizita lui Iohannis în SUA: „Trădare națională! Werner, o slugă ridicolă”


Liviu Pleșoianu și propaganda rusă își dau din nou mâna după vizita lui Iohannis în SUA: „Trădare națională! Werner, o slugă ridicolă”

Site-ul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik.md, a reacționat virulent după vizita președintelui Iohannis la Casa Albă. Alături de Sputnik însă se aud și megafoanele putiniste din România în frunte cu vedetele ocazionale ale propagandei ruse.

De pildă, Liviu Pleșoianu, candidat la Președinția României, îl atacă pe Iohannis într-o postare pe pagina sa de Facebook prin care îl numește pe actualul președinte “o slugă”: „O #SLUGA ridicola, numita WERNER, a dat din coada si din tara la schimb cu o sapca alba si o bataie amicala cu palma pe spate…”, a comentat Plesoianu pe Facebook momentul in care Iohannis a primit cadou o sapca inscriptionata cu „Make Romania great again”.

Comentariile deputatului PSD vin în ton cu mesajele propagandei ruse, Sputnik publicând articole în care titra: „S-a confirmat 100%: in SUA, Iohannis a cedat totul… pe nimic! Tradare nationala?”,  „Marea minciuna de la intalnirea Trump – Iohannis: cu ce vor sa-i prosteasca pe romani” si „De langa Iohannis, Trump ne-a bagat intr-un mare conflict: ‘Romania e alaturi de noi’”. Propagandiștii de la Sputnik se arătau indignați și de faptul că  România și-a arătat disponibilitatea pentru a găzdui mai mulți militari americani și susține că modificarea Legii Offshore reprezintă „colonizare pe față”.

Tema așa-zisei colonizări a României este una recurentă în propaganda pro-Kremlin, având ca scop inducerea unui sentiment anti-american și anti-occidental în ansamblu. Ea este adesea recuperată și utilizată de indivizi cu viziuni similare. În discursul lui Pleșoianu o întâlnim des, acesta reproducând-o inclusiv într-o carte. Acolo găsim afirmații de-a dreptul halucinante, deputatul PSD invocând fără nici un fel de dovezi conspirații globale împotriva României mai ceva ca Nicolae Ceaușescu: "Că România a fost de multă vreme transformată într-o colonie − acesta este pur și simplu un truism pentru cine înțelege cu adevărat situația în care ne aflăm".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.