Macron vrea să medieze conflictul dintre Iran și SUA. Președintele francez a încercat să organizeze o întâlnire între Trump și Rouhani


 Macron vrea să medieze conflictul dintre Iran și SUA. Președintele francez a încercat să organizeze o întâlnire între Trump și Rouhani

Președintele SUA, Donald Trump a spus luni, 26 august, că “există șanse mari” în privința unei viitoare întâlniri cu liderul Iranului în contextul impasului nuclear dintre cele două state. Declarația vine după surprinzătoarea intervenție a președintelui francez Emmanuel Macron la summit-ul G7, acesta încercând să medieze conflictul dintre Washington și Teheran.

Președintele Franței a spus că speră ca Trump și Hassan Rouhani, președintele Iranului, să aibă o întâlnire în câteva săptămâni în speranța de a salva acordul nuclear din 2015 pe care Teheranul l-a semnat cu puterile lumii, dar din care Statele Unite s-au retras în mod unilateral anul trecut. Potrivit acordului, Iranul își limitează capacitatea de îmbogățire a uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor economice.

“Dacă circumstanțele sunt corecte, voi fi cu siguranță de acord să fac asta. Dar între timp trebuie să fie jucători buni. Înțelegeți ce înseamnă asta”, le-a spus Trump iranienilor.

Macron, care a avut o întâlnire vineri, 23 august, cu ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, în Paris, l-a întâmpinat pe Trump la sosirea în hotelul din Biarritz, locul unde a fost organizat summit-ul G7. Presa relatează că cei doi au petrecut aproape 2 ore împreună, având o conversație neoficială. S-ar părea că președintele francez a venit primul cu ideea întâlnirii la nivel înalt, iar președintele SUA ar fi fost de acord. Ulterior, un avion care purta diplomați iranieni a aterizat pe aeroportul din Biarritz.

Postul de televiziune în limba engleză Press TV din Iran a publicat luni o declarație vagă și anonimă prin care se respingea inițiativa lui Macron. Cancelarul german, Angela Merkel a spus că o realizare a summit-ului G7 a fost realizarea unui acord de blocare a dezvoltării de armament nuclear de către Iran „prin mijloace politice”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.