Cum funcționează blatul Iohannis-Dăncilă: PSD cedează Cotroceniul, Ciuma Roșie rămâne la Guvern


Cum funcționează blatul Iohannis-Dăncilă: PSD cedează Cotroceniul, Ciuma Roșie rămâne la Guvern

Ca să câștige Cotroceniul fără prea mare bătaie de cap, domnul președinte Iohannis face tot posibilul să o aducă pe doamna Dăncilă în turul II al alegerilor prezidențiale. Un candidat de dreapta, onest și hotărât, ar fi o catastrofă pentru actualul șef al statului. Un astfel de candidat i-ar mobiliza atât pe cei care se luptă cu Ciuma Roșie, cât și pe cei nemulțumiți de modul în care domnul Iohannis (nu) și-a îndeplinit mandatul. Doar un atac dinspre dreapta, anti-PSD, poate fi un pericol pentru candidatura actualului președinte.

Un candidat pesedist nu mai reprezintă un pericol pentru Cotroceni. PSD nu are forța să mobilizeze 50% din electorat, în turul II al alegerilor. Desigur, Ciuma Roșie rămâne toxică, întrucât baronii ei controlează județe întregi și Guvernul României, dar, repet, nu poate ataca Cotroceniul. Nici nu-i interesează atât de mult, este o pierdere acceptabilă, mai ales după ce, cu ajutorul CCR, regimul Dragnea a tăiat masiv din atribuțiile președintelui României, iar șefii parchetelor sunt acum numiți de ministrul Justiției.

De aceea, PSD a făcut un troc cu președintele Iohannis: trimite la prezidențiale o figură penibilă, care va pierde cu brio, și, în schimb, șeful statului doar se preface că vrea să dea jos Guvernul. Desigur, domnul Iohannis promite că, după ce va fi reales, va încerca să înlăture PSD de la Palatul Victoria. Minte. Nu are nici forța, nici voința politică pentru a realiza acest obiectiv. După alegeri, domnul Iohannis va pleca (încă) cinci ani în vacanță.

Din păcate, toată această campanie pentru Cotroceni pare a fi un uriaș blat. Majoritatea candidaților fac tot posibilul să se împiedice și să cadă înainte de a ajunge la finish, lăsându-i culoar liber lui Iohannis. Dan Barna, plecat în campanie cu mult tămbălău hipsteresc, se dezumflă de la zi la alta: spune prostie după prostie și, unul câte unul, îi ies scheletele din dulap. Aliatul său, Dacian Cioloș, se ține departe de campania prezidențială a președintelui USR: nu a participat la majoritatea mitingurilor presupusului său aliat, l-a lăsat singur, deși una din marile probleme ale domnului Barna este lipsa de notorietate.

Se conturează una din cele mai triste campanii electorale: blaturi și înțelegeri pentru masă, în timp ce voința alegătorilor, dorința lor de schimbare, contează tot mai puțin. Încă mai sper, totuși, că democrația n-a murit complet în România, iar alegătorii își vor face glasul auzit.

#RevoltaLaUrne

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.