Urmașii prestigiosului Radu Flora: Societatea de Limba Română din Voivodina, o micro academie de științe și arte


Urmașii prestigiosului Radu Flora: Societatea de Limba Română din Voivodina, o micro academie de științe și arte

Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia (SLR) anunță, într-un comunicat remis redacției, desfășurătorul celei de a 27-a ediții a reuniunii științifice ”Memorialul Radu Flora”.

Precizăm că Radu Flora – important filolog și scriitor român din Serbia (5 septembrie 1922-4 septembrie 1989) – a fondat SLR în anul 1962, Societatea activând din plin și acum, după mai bine de jumătate de secol, aidoma unei micro academii de științe și arte din Serbia.

Vă prezentăm în integralitate comunicatul Societății de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia:

Avem deosebita onoare şi plăcere de a vă invita să participaţi la ediţia a 27-a a prestigioasei reuniuni ,,Memorialul Radu Flora”.

În mod tradiţional, la începutul lunii septembrie, Societatea de Limba Română din Voivodina– Republica Serbia (SLR) organizează manifestarea cultural-ştiinţifică internaţională care se desfăşoară sub genericul ,,Memorialul Radu Flora”.

Reuniunea aduce omagiu fondatorului SLR şi își reiterează dorința de a continua activitatea iniţiată de regretatul om de ştiinţă, şi anume prin seria de manifestări dintre care cea mai importantă este Simpozionul Internaţional, care şi anul acesta are loc la Zrenianin, pe data de 5 septembrie, adică în ziua în care s-a născut cel care a fost savantul român prof. dr. Radu Flora.

La orele dimineţii, delegaţia SLR şi membrii familiei Flora vor depune flori la cripta celui mai important om de ştiinţă român de pe meleagurile noastre. Apoi, împreună cu oaspeţii din străinătate, la orele 10.00,  vor fi primiţi la o recepţie găzduită de Primăria Zrenianin.

În mod tradiţional, pe data de 5 septembrie, la orele 11.00, membrii familiei Flora, precum şi delegaţiile Ambasadei României la Belgrad, a oraşului Zrenianin, a Societăţii de Limba Română şi a oaspeţilor din România şi din alte ţări, participanţi la ,,Memorial“, vor depune flori şi la bustul lui Radu Flora amplasat pe Aleea Personalităţilor Ilustre din Parcul Karageorge.

 |inline|https://cms.podul.ro/image/7cc40c9b76d99cbe9f6b98a5a6b33475|landscape|c|jpeg|69486768_931750860519863_7946480256913768448_n.jpg||left|

În urma vernisajului expoziţiilor ocazionale în Sala festivă a Primăriei Oraşului Zrenianin la orele 12.00 are loc festivitatea de inaugurare oficială a ,,Memorialului Radu Flora“ şi a lucrărilor Simpozionului Internaţional la care vor fi prezentate mai multe comunicări ştiinţifice special pregătite pentru această reuniune la care va fi lansat şi cel mai nou număr al revistei de filologie ,,LOGOS“ editat de Societatea de Limba Română din Voivodina, precum şi alte publicaţii ale Editurii SLR şi nu numai.

Tot în această perioadă, începând de vineri, 6 septembrie şi până duminică, 9 septembrie 2019, la Zrenianin, Ecica şi în principal, în Rezervatul Natural de la Lukino selo, va avea loc şi Prima ediţie a manifestării  ,,COLONIA DE ARTE PLASTICE a SLR” la care vor participa pictorii noştri români din Zrenianin, Ecica, Panciova, Satu Nou şi Novi Sad, precum şi artişti plastici consacraţi, oaspeţi din sudul Dunării şi din România.

Sâmbătă şi duminică, 7 şi 8 septembrie 2019, la Ecica şi Lukino selo, pe lângă artiştii plastici, vor fi prezenţi şi creatorii literari de la noi şi din Ţara-Mamă, România, care sunt invitaţi să participe la ediţia a 45-a a tradiţionalei Tabere de Creaţie a Scriitorilor Români din Voivodina – Republica Serbia, supranumită ,,Colonia Literară”, manifestare culturală care se va inaugura la orele 11.00, la Motelul ,,Sibila“ din Lukino selo.

La ediţia a 45-a a manifestării ,,Colonia Literară“ se vor acorda premii pentru poezie, proză, critică literară, monografii, reviste literare, premii care vor consta în bani şi cărţi.

Cu respect şi sentimente alese, Lucian Marina, președintele Societății de Limba Română din Voivodina-Republica Serbia.          

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.