Europenii nu îi vor pe Rovana Plumb și Dan Nica în funcția de comisar european. Dăncilă încearcă acum să impună o persoană care a cerut desființarea DNA


Europenii nu îi vor pe Rovana Plumb și Dan Nica în funcția de comisar european. Dăncilă  încearcă acum să impună o persoană care a cerut desființarea DNA

Euractiv Germania anunță că propunerile Guvernului României pentru postul de comisar european au fost respinse.

 „Potrivit informațiilor Euractiv, ambii candidați propuși de guvernul român pentru următoarea Comisie a UE (Dan Nica și Rovana Plumb) ar fi fost respinși. În schimb, lobby-ul românesc din Bruxelles face acum campanii pentru fostul europarlamentar și actual ministru Ramona Mănescu, însă reprezentanții UE nu au dorit să confirme oficial acest lucru”, scrie Euractiv.

Dăncilă vrea acum să o impună pe Ramona Mănescu. Ca politician, Ramona Mănescu s-a remarcat însă prin poziționarea față de lupta anticorupție. În 2010, întreba public „de ce avem nevoie de DNA, o instituție care în realitate dublează activitatea Parchetului?”. În 2018, vota împotriva rezoluției privind statul de drept în România a Parlamentului European și spunea că marea corupție este, de fapt, în Uniunea Europeană nu în România.

Președintele Iohannis a relatat, într-o discuție informală cu jurnaliștii, că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că este îngrijorat cu privire la propunerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european, cerându-i să nu facă aceasta nominalizare.

Amintim că cei doi pesediști, respectiv Rovana Plumb și Dan Nica, au avut probleme grave de integritate, au făcut declarații împotriva valorilor Uniunii Europene și au promovat mesaje anti-justiție, sprijinindu-l constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupție, din funcțiile publice pe care le-au ocupat. De asemenea, atât Rovana Plumb cât și Dan Nica au avut probleme penale. Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul Belina, însă Parlamentul nu a încuviințat urmărirea penală, în timp ce Dan Nica a fost acuzat de DNA de fraude cu licențe informatice în dosarul Microsoft, dar a scăpat după ce dosarul s-a prescris.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.