Propaganda RTV și A3, devoalată de Camelia Tabacu. Cum manipulează televiziunile nocive publicul captiv


Propaganda RTV și A3, devoalată de Camelia Tabacu. Cum manipulează televiziunile nocive publicul captiv

Televiziunea fugarului Sebastian Ghiță, alături de cea a fostului turnător la Securitate, Dan “Felix” Voiculescu au devenit specializate în manipularea unui public captiv. Jurnalista Camelia Tabacu a relatat pe pagina sa de Facebook o conversație pe care a avut-o cu mama sa în legătură cu manipulările celor de la RTV. Am putea spune, fără să exagerăm, că acesta nu este deloc un caz singular într-o românie în care jurnalismul de calitate a devenit o raritate.

„La mama televizorul merge cu volumul aproape la maxim pe România tv. Iar te uiți la ăștia? “Pai n-am la ce”. Are însă toate canalele de știri, inclusiv digi24, dar atmosfera zgomotoasă de acolo, între alarmă de atac aerian iminent și alertă de catastrofă planetară, bruiază uneori liniștea înspăimântătoare a singurătății.

De ce îl dai așa tare? “Ca sa l aud și când sunt la bucătărie”. Se aude însă perfect și de afară, de pe veranda. E iar agitație cu cazul Caracal. Ascult minute in sir un vacarm obositor din care nu se înțelege mai nimic. Toată lumea vorbește răstit, nimeni nu e de acord cu nimic, toți contestă, combat, contrazic, emit orice aberație cu superioritate de mari criminaliști. Din când în când se mai difuzează cate un material din teren cu diverși martori “cheie”. Unul din ei povestește despre crimele din familia lui Dincă al cărui tată și-ar fi omorât soția și apoi s-ar fi sinucis. Apucăturile astea or fi in firea lui, concluzionează martorul RTV, care își descoperă capul și arată niște semne mai vechi. Nu reușește însă să elucideze proveniența acestora și legătura dintre ele, Dincă și un interlop important protejat de polițistul Pistol că reportajul se întrerupe neterminat și intră în direct echipa RTV de la DIICOT de unde ies tăcuți și obosiți părinții confiscați de Cumpănașu.

Si iar discuții, dezbateri, contraziceri, piste, terorii, concluzii in direct.

De la un moment dat preia însă mama care îmi explica prin geamul întredeschis ca fetele au fost răpite pentru organe. Nemulțumită de mormăiala mea, iese si ea pe veranda gesticulând că vrea sa mă întrebe ce cred eu, ca jurnalist, despre situația cu familia lui Dincă scoasă pe ușa din dos de la procuratura. “Ei, acum sa te vad. Pe părinții Alexandrei de ce nu i-au scos așa? A?”, întreabă mama cu ton de moderator RTV. Poate nu au cerut, mă încumet să bolborosesc...”Eee, nu au cerut. Vezi de treaba ca sunt înțeleși”. Nu are rost s-o mai contrazic.

RTV oferă ceva imbatabil telespectatorului sau: sentimentul ca e apt, capabil, informat pentru a se alătura, cat mai vocal cu putință, confreriei criminaliștilor de week-end, clarvăzătorilor in fulare, cititorilor in boabe de porumb care pot emite orice inepție despre orice cu șanse mari ca aceasta sa devina teorie sau chiar pista de lucru”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.