Un MEMORIAL al demnității dedicat eroinei anticomuniste Elisabeta Rizea: casa de la Nucșoara va deveni muzeu


Un MEMORIAL al demnității dedicat eroinei anticomuniste Elisabeta Rizea: casa de la Nucșoara va deveni muzeu

Proiectul de amenajare a unui spațiu memorial în jurul casei fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea a fost inițiat de strănepotul acesteia, Bogdan Vârvoreanu.

În 2017, sprijinit de Claudiu Tâmpău, a înființat Asociația Elisabeta Rizea.

La începutul lui 2018, Bogdan Vârvoreanu și Matei Damian au luat legătura cu Alin Mureșan și au discutat despre posibilitățile de dezvoltare a proiectului din punct de vedere logistic și financiar.

Ca un prim pas, proiectul de amenajare a Casei Elisabeta Rizea (CER) a fost invitat în mai 2018 de către Asociația Niște Oameni la evenimentul „Sfera Donatorilor din Transilvania / Transylvanian DonorSphere”. Oamenii de afaceri din Cluj au donat cu generozitate peste 22.000 de lei pentru demararea lucrărilor. Vremea de toamnă și iarnă, precum și dificultatea identificării și contractării unor meseriași locali au determinat amânarea primelor lucrări pentru a doua parte a lui 2019.

Între timp, proiectul arhitectural a suferit mai multe îmbunătățiri, ajungând azi la forma sa finală. În paralel, CSIC a lucrat la construirea site-ului Casa Elisabeta Rizea și la documentarea pentru viitoarea expoziție permanentă. Intervențiile de urgență asupra casei soților Rizea sunt programate să înceapă în toamna lui 2019.

Un simbol al demnității

Elisabeta Rizea (1912-2003) a devenit, după 1990, un simbol al demnității și al rezistenței împotriva comunismului. Alături de soțul ei, Gheorghe, a participat la organizarea și sprijinirea grupului de partizani condus de Toma Arnăuțoiu.

A fost închisă pentru faptele ei între 1950-1956 și 1958-1964.

Astăzi, casa în care au locuit și în care au depus jurământul mai mulți membri ai grupului, se află într-o stare precară, fiind locuită doar ocazional (în weekend) de familia Vârvoreanu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.