Un expert în drept constituțional propune sporirea puterii președintelui României: "În clipele în care Parlamentul se prostituează politic, să dizolve Parlamentul sau cel puțin camera inferioară"


Un expert în drept constituțional propune sporirea puterii președintelui României: "În clipele în care Parlamentul se prostituează politic, să dizolve Parlamentul sau cel puțin camera inferioară"

Expertul în constituționalism Ioan Stanomir a acordat pentru ziare.com (citiți AICI interviul complet) un interviu în care a fost întrebat care este soluția pentru stârpirea traseismului parlamentar. 

Astfel, profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București a spus despre Constituția României că "încurajează, în practică, traseismul". Pe cale de consecință, Ioan Stanomir a propus ca soluție sporirea atribuțiilor președintelui României, astfel încât "în clipele în care Parlamentul se prostituează politic, să dizolve Parlamentul sau cel puțin camera inferioară, ca în cazul Franței".

Redăm analiza constituționalistului Ioan Stanomir:

"Soluția ar fi să se grăbească o reformă constituțională autentică, nu o cârpeală jenantă, reformă care, pe model francez, să permită președintelui țării ca, în clipele în care Parlamentul se prostituează politic, să dizolve Parlamentul sau cel puțin camera inferioară, ca în cazul Franței.

Noi nu trebuie să inventăm, noi trebuie să aplicăm cu rigurozitate și cu spirit de bună credință prevederi care sunt în patrimoniul constituțional și politic al lumii euro-americane. Atât, și nimic mai mult.

Realitatea este una: un Parlament care refuză să înțeleagă trebuie să se confrunte cu un pericol la adresa existenței sale. Iar acest pericol este dizolvarea. Dizolvarea poate veni din partea șefului de stat.

De aceea Constituția României încurajează, în practică, traseismul, fiindcă dacă eu nu pot schimbă majoritatea și nu pot să provoc dizolvarea Parlamentului, cum schimb lucrurile? Atrăgând trădători din partidele care se află în majoritatea parlamentară și constituind grupări artificiale, de tipul UNPR sau ALDE, care nu au niciun corespondent în viața electorală, reală, ci au doar un corespondent în parazitarea statului. Despre aceste lucruri trebuie să discutăm deschis și ferm", a spus profesorul universitar Ioan Stanomir. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.