Ana Birchall dă de pământ cu SS-ul Adinei Florea și transmite un mesaj către CSM: Nu se susține funcționarea SIIJ în această formă!


Ana Birchall dă de pământ cu SS-ul Adinei Florea și transmite un mesaj către CSM: Nu se susține funcționarea SIIJ în această formă!

Plenul CSM are, marți, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), în condițiile în care ultimele patru ședințe din iulie au fost boicotate.

În acest context, ministrul Justiției Ana Birchall a anunțat marți că grupul de lucru interministerial coordonat de Ministerul Justiției a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților. ”Sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții”, a spus Birchall.

"Eu cred că este obligația CSM să țină cont de aceste concluzii. Am primit mii șii mii de mesaje în baza cărora oamenii și-au exprimat punctele de vedere", a mai precizat Birchall.

Redăm declarația integrală a Anei Birchall:

"Din punctul de vedere al ministrului Justiției și al Ministerului Justiției, după cum cunoașteți, acum ceva vreme eu am instituit un grup de lucru interministerial, la nivelul Ministerului Justiției, coordonat direct de către ministrul Justiției, prin care am încercat să aducem la aceeași masă, ca și puncte de vedere, am cerut puncte de vedere atât de la instituțiile relevante din sistemul judiciar, cât și a asociațiilor profesionale, și această analiză a cuprins recomandările GRECO, MCV, Comisiei de la Veneția și alte recomandări venite inclusiv de la fiecare român care ne-a scris în această perioadă.

După cum știți, în această perioadă, se redactează următorul raport MCV, eu vineri am fost și am avut discuții tehnice la Bruxelles. Vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper eu, în maximum 2 saptămâni. Vă spun din concluziile preliminare că sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții. Astea sunt concluziile preliminare. Eu o să fac public acest raport, o să-l pun la dispoziția opiniei publice".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.