De ce tace Iohannis când ar trebui s-o susțină vocal pe Kovesi? Care sunt necunoscutele din spatele acestei muțenii care sabotează practic parcursul european al fostei șefe a DNA


De ce tace Iohannis când ar trebui s-o susțină vocal pe Kovesi? Care sunt necunoscutele din spatele acestei muțenii care sabotează practic parcursul european al fostei șefe a DNA

UPDATE: Kovesi, procuror-șef european. Ambasadoarea Odobescu ar fi trădat-o pe Dăncilă, ascultând indicațiile trasate de președintele Klaus Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri seară, după CEXul din Kiseleff, că PSD nu susține un mandat pentru Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror european, precizând că Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, va vota împotrivă.

Tăcerea președintelui Klaus Iohannis pe această temă a fost și ea remarcată și taxată de mai multe figuri proeminente din spațiul public, mai ales că ambasadoarea Odobescu nu se reprezintă pe sine sau doar PSD-ul, ci este reprezentanta statatului român, fiind în fapt o „prelungire” a însuși președintelui țării, după cum a arătat profesorul Ciprian Mihali într-o postare pe Facebook. De asemenea, profesorul Vladimir Tismăneanu a publicat o mică opinie cu privire la reacția pe care ar trebui s-o aibă liderul de la Cotroceni în situația lui Kovesi.

Joi are loc, la Bruxelles, o întrunire COREPER, unde Consiliul va lua decizia de a o sprijini pe Kovesi, în urmă repoziționarii unor state, printre care Franța și Bulgaria, au declarat, pentru Ziare.com, surse de la Bruxelles.

Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de președinția semestrială finlandeză, și cei ai noului Parlament European format după alegerile din mai au avut, marți, o prima rundă de discuții cu privire la desemnarea șefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), poziție pentru care se află în cursa și Laura Codruța Kovesi.

La 12 septembrie, Parlamentul European, care după alegerile europene din luna mai și-a reconfirmat sprijinul pentru candidată Laura Codruța Kovesi, și-a desemnat nouă echipa de negociatori pentru funcția de procuror-șef european.

Profesorul Ciprian Mihali: „Luminița Odobescu este ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Uniunea Europeană. În această calitate, este numită și poate fi rechemată numai prin decret semnat de către Președintele României, pe care îl reprezintă nemijlocit și a cărui „prelungire” este în mod oficial pe lângă UE. Conform art. 91 din Constituția României, „Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanții diplomatici ai României”.

Viorica Dăncilă ne dă azi asigurări că „Luminița Odobescu va vota împotriva Laurei Codruța Kovesi”.

Din aceste premise și din lipsa completă de reacție a Președintelui, putem să înțelegem că Luminița Odobescu are mandat unic de la Președintele Klaus Iohannis și de la premierul Viorica Dăncilă să voteze împotriva Laurei Codruța Kovesi.

Dacă Președintele s-ar fi opus acestui vot împotriva, ar fi semnalat-o public de data trecută. Nu a făcut-o atunci, nu o face nici acum, prin urmare fie îi este indiferent cum votează Luminița Odobescu, fie împărtășește poziția Vioricăi Dăncilă și este de acord cu votul împotriva Laurei Codruța Kovesi.

Orice informație care ar contrazice, cu argumente și dovezi, aceste ipoteze este binevenită. Până atunci, însă, rămâne cum am stabilit.”

Profesorul Vladimir Tismăneanu: „Dacă joi România votează împotriva Laurei Kovesi, Dancila și bandă pesedistă și-au dat foc la valiza. Iar dl Iohannis va trebui să reacționeze rapid, nu pas cu pas. Știu că și lui îi stă în gât LCK. Mă doar-n spitz, important (nu ptr mine, ptr el) e să reacționeze nu că pesedist sub adâncă acoperire. Vin alegerile prezidențiale, Herr Burgmeister, se termină cu dulcele far niente în care va complaceți de cinci ani, pozând în opozitionist cu voie de la CAP Dragnea-Dancila...”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.