Luiza Șora le dă nucleara lui Papahagi și Neamțu, pe limba lor: „umblă prin oraș în puța goală”. Sperăm că cei doi binecredincioși ortodocși nu vor lua ad litteram înțepătura doamnei și nu vor simți să facă public o demonstrație de virilitate


Luiza Șora le dă nucleara lui Papahagi și Neamțu, pe limba lor:  „umblă prin oraș în puța goală”. Sperăm că cei doi binecredincioși ortodocși nu vor lua ad litteram înțepătura doamnei și nu vor simți să facă public o demonstrație de virilitate

Chiar dacă a mai scăzut în intensitate, chiar dacă s-a spus mai mult și mai urât decât era cazul, s-au vărsat tone de injurii, jigniri și chiar blesteme în spațiul virtual, s-au creat dușmănii și s-au rupt prietenii de-o viață, dezbaterea publică virulentă legată de apariția filosofului Mihai Șora într-un clip emag, conceput de creativii de la Papaya Advertising, încă nu e gata. Dar taberele par să fi obosit și să se mai fi relaxat, o dovadă în acest sens fiind comentariul usturător, dar degajat lăsat de doamna Luiza Șora, partenera de viață a filosofului, la o postare a domnului Tudorel Urian, poate cel mai exhaustiv dintre avocații domnului Mihai Șora (textul scris de dânsul în apărarea venerabilului rezistent poate fi citit AICI)

Tudorel Urian pe Facebook: Al. Paleologu: "Știți de unde vine numele Metternich? (...) am citit într-o carte ca împăratul Henric Pasararul avea printre cavalerii sai pe unul Metter, pe care îl prefera și îl coplesea cu favoruri. Acest lucru ii făcea pe ceilalți să-l pizmuiasca și să-l pârasca mereu cu tot felul de rautati: ca s-a ticăloșit, ca e trădător, ca pune la cale nu știu ce complot. La toate astea, împăratul ar fi raspuns:"Metter? Nicht! " Este răspunsul unui prieten. Și aceasta reacție este corectă pentru ca un prieten poate sa nu facă o porcărie, chiar dacă exista probe care îl copleșesc. Acel prieten al tău care te crede capabil de o porcărie și nici măcar nu are onoarea obligatorie, minimală, de a discuta cu tine chestiunea aceasta înainte de a te dezaproba, este în realitate un porc. O afirm în deplina cunoștință și vreau sa spun ce înseamnă a fi porc. Nu înseamnă a fi scârbos și a trai în ordură. Înseamnă a fi tu însuți o ordură." (din cartea mea Viețile lui Alexandru Paleologu)

Luiza Șora: „Ei, dragă Tudorel...Nici măcar nu trebuie să recurgem la analogii animaliere. Ajunge să-i vedem pe cei doi bufoni ai lui Paleologu, distinșii savanți de renume mondial Papahagi și Neamțu, cum umblă prin oraș în puța goală, ca să ne distrăm. ”

Să sperăm că domnii vizați de ironia Luizei Șora se vor mulțumi s-o catalogheze drept „sexomarxistă”, așa cum fac de regulă cu toți cei care nu le împărtășesc punctele de vedere creștin-ortodoxe, și că nu vor dori să facă, în spațiul public, proba virilității. Riscul să ne arate podoabele genitale este însă destul de mare având în vedere că ambii par să aibă mai degrabă reacții emoționale, hormonale, torturați de o andropauză destul de agresivă (vezi discuția Caramitru-Papahagi de mai jos).

Vă reamintim că domnul Adrian Papahagi, sub pretextul că urăște minciuna (nu și pe cea a BOR despre ale cărei putregaiuri și corupție nu scoate o vorbă), a avut una dintre cele mai virulente ieșiri publice împotriva domnului Mihai Șora: ”Detest minciuna și impostura. Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, când la 32 de ani, în 1948, te întorceai ca membru al unui partid comunist în proaspăt instalata Republică Populară Română, din care cei persecutați încercau disperați să fugă, când primul tău job după repatriere a fost, timp de 3-4 ani, în Ministerul de externe condus de Ana Pauker, după epurarea lui Neagu Djuvara, Constantin Karadja sau Alexandru Paleologu, când timp de 15 ani ai ocupat funcția de redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, creată de comuniști prin transformarea Fundației Regale pentru Literatură și Artă, în timp ce Blaga sau Arghezi erau marginalizați, iar Noica înfunda pușcăria, nu ne povesti cum ai suferit sub comunism!”.

În furia scandalului s-au spus multe lucruri urâte, nervoase și neadevărate, chiar și doamna Șora acuzând gratuit siteul Podul de fake news și pe jurnalistul Răzvan Gheorghe de impostură după apariția în publicația noastră a opiniei doamnei Niculina Moica, victimă a represiunii comuniste, față de prezența și mesajul domnului Șora din clipul emag. Este poate de înțeles starea de tensiune a doamnei Șora după tot linșajul public la care este supusă alături de partenerul de viață.

Precizăm însă că Podul este un site independent, unde fiecare dintre jurnaliștii angajați sau colaboratori are deplină libertate să scrie așa cum percepe el realitatea, fără presiuni politice sau intervenții din partea „finanțatorului” (care este jurnalistul Răzvan Gheorghe, un vehement apărător al memoriei și cauzei foștilor deținuți politici cu care a realizat zeci de interviuri). Dacă veți găsi aici așadar puncte de vedere care par că se bat cap în cap e pentru că pur și simplu nu gândim toți cu același cap și avem deplină libertate să ne publicăm opiniile și percepțiile exact așa cum o facem de regulă, să zicem, în paginile personale de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.