Cum arată dezastrul guvernării PSD în cifre: Inflație record și o creștere a ritmului împrumuturilor de 11 milioane de lei pe oră


Cum arată dezastrul guvernării PSD în cifre: Inflație record și o creștere a ritmului împrumuturilor de 11 milioane de lei pe oră

Deputatul USR Claudiu Năsui a făcut un inventar al dezastrului guvernării PSD. Concret, după 3 ani de guvernare pesedistă deficitul bugetar a crescut de la 2,41% cât era în 2016, la 2,88% în 2018, inflația a ajuns la 3,9% de la 0,5%, iar datoria publică a crescut la 338 miliarde de lei, guvernanții "reușind" la un moment dat o creștere a ritmului împrumuturilor de 11 milioane de lei pe oră.

Redăm analiza economistului Claudiu Năsui:

"Ce a luat și ce lasă în urmă PSD?

Ne aflăm într-un moment de răscruce în politica românească, precum și într-o situație dezastruoasă pe plan economic. PSD a distrus stabilitatea economică și ne lasă îndatorați la maxim și cu cheltuieli curente enorme.

Am înregistrat record negativ după record negativ: cel mai mare deficit fiscal, cele mai mari dobânzi și cel mai accelerat ritm de creștere al datoriei publice (la un moment dat a ajuns la împrumuturi de 11 milioane de lei pe oră).

Avem cea mai mare inflație din Europa de câteva luni bune, iar de la începutul anului suntem în topul 3 țări cu cea mai mare creștere a inflației din UE.

Deficitul bugetar cel mai probabil va depăși 3%. Anul trecut deficitul a ajuns la 2,9% numai pentru că guvernul a recurs la tot felul de subterfugii și artificii ca să amâne plăți. De exemplu întârzierea returnării TVA-ului către companii, după cum am atras atenția în primăvară.

Economia a crescut pe datorie, și prin explodarea cheltuielilor de personal la stat. La stat salariile au ajuns sa fie cu aproximativ 91% mai mari decât la privat. În contextul în care economia privată este cea care duce povara fiscală a pensiilor și a cheltuielilor statului.

Toate acestea sunt efectele unei politici falimentare de creștere pe datorie și de creștere a impozitelor și a birocrației.

Nu vom putea ști niciodată câte investiții au ocolit România din cauza mediului riscant de afaceri. Cert este că am gonit multe investiții care au preferat să se ducă în țările din jur.

După acest bilanț trist, PSD lasă guvernarea și se pregătește de un an de opoziție care să-i permită să se reîntoarcă întărit. Ar fi cea mai mare greșeală, în acest context, să cădem din nou în capcana aceasta", a precizat Claudiu Năsui.

72647101_2426310010791806_3228608220134113280_n.jpg
„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.