Lia Savonea, pe făraș: Șapte membri CSM cer revocarea ei de la șefia instituției


Lia Savonea, pe făraș: Șapte membri CSM cer revocarea ei de la șefia instituției

Lia Savonea a reușit să stârnească nemulțumirea a șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Aceștia cer revocarea Liei Savonea de la conducerea CSM, invocând modul defectuos în care ea îşi exercită atribuţiile, inclusiv comportamentul inadecvat faţă de majoritatea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, bazat pe o comunicare total deficitară, precum şi pe încurajarea şi tolerarea unor atitudini agresive din partea unor alţi membri.

”În temeiul art. 55 alin. (10) din Legea nr. 317/2004, privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, republicată şi cu modificările ulterioare, propunem Plenului Consiliului Superior al Magistraturii  revocarea din funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecător Lia Savonea Pentru modul defectuos în care domnia sa şi-a exercitat atribuţiile prevăzute de lege pentru înalta demnitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, îndepărtând Consiliul de la rolul său constituţional, făcând imposibilă colaborarea în cadrul organului colegial, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale”, este motivul solicitării membrilor CSM”, se aarată în documentul transmis de cei şapte membri CSM.

Solicitarea este semnată de: judecător Mihai Andrei Bălan, procuror Cristian Mihai Ban, judecător Andrea Annamaria Chiş, procuror Florin Deac, judecător Mihai Bogdan Mateescu şi procuror Nicolae Andrei Solomon, procuror Tatiana Toader. 

Aceștia spun că preşedintele Consiliului a generat şi a întreţinut o stare conflictuală cu actualul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, legat de neparticiparea acestuia la unele şedinţe ale Plenului Consiliului în condiţiile în care a refuzat, într-o manieră arogantă şi neconstructivă (a se vedea comunicatul din data de 5 octombrie 2019), să stabilească un mod de lucru previzibil pentru activităţile Consiliului care să permită unui număr cât mai mare de membri aleşi sau de drept să participe la şedinţe, aspect care i-a fost reproşat şi de colegii judecători şi procurori, membri aleşi în Consiliu. 

Totodată, Savonea este acuzată că a încălcat dispoziţiile art. 38 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 317/2004, cu modificările ulterioare, prin transmiterea proiectului de modificare a legislaţiei privind activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate direct conducătorului comisiei parlamentare în condiţiile în care doar ministrul justiţiei putea fi sesizat în acest sens şi doar de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.   

Amintim că Lia Savonea a încercat fără succes pentru a șatea oară să o impună pe Adina Florea, protejata lui Tudorel Toader, la șefia problematicei Secții Speciale. Această instituție a fost criticată extrem de dur de Comisia de la Veneția.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.