Cresc tensiunile între Washington și Ankara. Trump amenință Turcia cu sancțiuni devastatoare


Cresc tensiunile între Washington și Ankara. Trump amenință Turcia cu sancțiuni devastatoare

Donald Trump a declarat miercuri că Statele Unite vor încerca să ”rezolve problema” provocată de ofensiva Turciei în nord-estul Siriei și a avertizat că sancţiunile americane vor fi ”devastatoare” dacă discuţiile cu Ankara nu vor decurge bine, potrivit reuters.com.

”Ne aflăm într-o poziţie foarte bună”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă, cu puțin timp înainte ca vicepreşedintele Mike Pence să plece pentru discuţii la Ankara, împreună cu secretarul de Stat Mike Pompeo. ”Cred că vor avea o întâlnire de succes. În caz contrar, sancţiunile, tarifele şi alte lucruri pe care le facem şi le vom face vor fi devastatoare pentru economia Turciei”, a mai spus Trump, la o conferinţă de presă.

Parlamentari americani, inclusiv republicani, au fost foarte critici faţă de graba cu care Trump a gestionat situaţia, după o discuţie telefonică avută duminică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Trump a declarat miercuri că nu şi-a dat acordul ca Erdogan să lanseze ofensiva în nord-estul Siriei. Liderul turc plănuia de mult timp această acţiune, a spus Trump, adăugând că nu a dorit ca trupele americane să fie în calea răului.

Aliaţii europeni au criticat la rândul lor acţiunea Turciei, căreia i-au cerut să oprească operaţiunile militare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.