Delirul autocratului turc: Erdogan amenință că va relua ”cu o hotărâre şi mai mare” ofensiva în Siria


Delirul autocratului turc: Erdogan amenință că va relua ”cu o hotărâre şi mai mare” ofensiva în Siria

Autocratul turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat marţi că ofensiva în nordul Siriei va fi reluată ”cu o hotărâre şi mai mare”, în cazul în care forţele kurde nu se retrag înainte de ora 19.00 (22:00. ora României), potrivit France Presse.

”Procesul (armistiţiului) se încheie azi (marţi) la ora (locală) 22.00. Dacă aceste promisiuni făcute de către americani nu sunt respectate, operaţiunea va fi reluată cu o hotărâre şi mai mare”, a declarat Erdogan înainte să plece în Rusia, unde se întâlneşte cu Vladimir Putin. Astfel, ne-am putea aștepta ca în noaptea aceasta forțele armate ale Turciei să reia ofensiva în Nordul Siriei.

Operaţiunea turcă lansată la 9 octombrie în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) este suspendată până marţi, în baza unui acord negociat între Washington şi Ankara.

Acest armistiţiu a permis YPG să se retragă din poziţiile cuprinse într-un plan cu privire la o ”zonă de securitate” pe care Turcia vrea să o implementeze de-a lungul frontierei, cu scopul de a o despărţi de teritoriile aflate sub controlul forţelor kurde.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.