Tergiversările pe tema Brexit-ului continuă. UE mai dă o șansă Marii Britanii după întâlnirea ambasadorilor de la Bruxelles


Tergiversările pe tema Brexit-ului continuă. UE mai dă o șansă Marii Britanii după întâlnirea ambasadorilor de la Bruxelles

Uniunea Europeană pare că mai dă o șansă Brexit-ului. Cererea de amânare a datei Brexit-ului a fost discutată de Donald Tusk cu liderii țărilor UE, iar marți seară, Președintele Consiliului European a scris pe contul său de Twitter că recomandă o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE.

„Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE să accepte solicitarea britanică pentru o nouă amânare a datei retragerii (Regatului Unit) şi propun ca aceasta să fie decisă prin procedură scrisă”, fără a fi necesară convocarea unui summit, a precizat Tusk. Lucrul acesta avea să se concretizeze miercuri, într-o reuniune a ambasdorilor la Bruxelles. Astfel, ”toţi au căzut de acord asupra nevoii unei amânări în vederea unei evitări a unui Brexit fără acord. Durata amânării este în continuare în discuţie”, a anunţat o sursă europeană.

Potrivit unuia dintre participanţii la reuniunea de miercuri, diplomaţii sunt mai degrabă favorabili unei amânări până la sfârşitul lui ianuarie. Această opţiune este susţinută de Germania şi Irlanda.

La Paris, secretara de stat însărcinată cu Afaceri Europene Amélie de Montchalin a apreciat, după votul de la Londra, că o amânare ”pur tehnică de câteva zile” este de luat în calcul, însă a refuzat ”o amânare menită să câştige timp sau rdiscutării acordului”.

Ambasadorii urmează să se întâlnească vineri pentru a continua discuţiile.

Principiul unei amânări cu trei luni este susţinut de către preşedintele Parlamentului European David Sassoli, care apreciază că aceasta ”va permite Regatului Unit să-şi clarifice poziţia, iar Parlamentului European”.

CITEȘTE ȘI: NEWS ALERT. Răzvrătirea politicianist-infantilă a premierului Boris Johnson, forțat de Parlament să ceară amânarea Brexitului: a trimis la UE solicitarea, dar fără s-o semneze

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.