Prezidențiale 2019. Florin Negruțiu îi critică aspru pe Iohannis, Barna, Diaconu și Dăncilă pentru frica de a dezbate: "Este foarte nociv pentru democrația din România!"


Prezidențiale 2019. Florin Negruțiu îi critică aspru pe Iohannis, Barna, Diaconu și Dăncilă pentru frica de a dezbate: "Este foarte nociv pentru democrația din România!"

Mai sunt zece zile până la alegerile prezidențiale. IMAS a publicat un sondaj care arată următorul clasament: Klaus Iohannis - 45,7%; Mircea Diaconu - 16,7%; Viorica Dăncilă - 15,1%; Dan Barna - 12,6%; Theodor Paleologu -6,9%; Kelemen Hunor - 2,9%.

În acest context, jurnalistul Florin Negruțiu a precizat la Digi24 că "putem spune că Mircea Diaconu, Viorica Dăncilă și Dan Barna au șanse în egală măsură pentru turul doi al alegerilor". Astfel, jurnalistul a criticat aspru lipsa dezbaterilor electorale, fenomen politic extrem de nociv pentru democrație și care împiedică cetățenii în a se decide privind candidatul cu care vor vota pe 10 noiembrie

Redăm comentariul jurnalistului Florin Negruțiu:

"Noi suntem aproape de primul tur al alegerilor și nu am avut până în acest moment o dezbatere între candidați. Este foarte nociv pentru democrația din România să nu-i vezi pe oamenii ăștia într-o confruntare unu la unu sau față-n față. Aș vrea, de pildă, să-i văd pe acești patru oameni clasați în sondajul IMAS pe primele patru poziții la un loc vorbind despre temele pe care societatea le găsește relevante. Pentru că ce vedem? Fiecare vorbește pe limba lui. Fiecare are propria lui campanie electorală perfect separată de ceilalți și perfect separată de temele societății. Sunt multe lucruri pe care noi, cetățenii, am vrea să le aflăm de la acești candidați și nu avem posibilitatea pentru că fiecare vorbește cu propriul lui public și pe limba lui, pe temele de campanie pe care le-a ales. Or, chestia asta este absolut nocivă pentru democrație. Noi am avut dezbateri prezidențiale celebre, epice, istorice. Ținem minte toate disputele dintre prezidențiabili, care sunt foarte spectaculoase. Campania prezidențială este una personalizată, centrată în jurul candidatului, în jurul omului. Vreau să-i vedem pe acești oameni cum vorbesc, cum dezbat și practic cu ce program vin. 

În acest moment, putem spune că Mircea Diaconu, Viorica Dăncilă și Dan Barna au șanse în egală măsură pentru turul doi al alegerilor. O dezbatere electorală între aceștia trei ar putea să limpezească apele și să-i dea un avantaj celui care va câștiga dezbaterea electorală. Poate că ar fi bine să avem o dezbatere electorală nu între patru, dar între trei de pildă sau chiar între doi. Dacă refuză să se vadă în patru, poate că o dezbatere între Mircea Diaconu și Viorica Dăncilă va lămuri electoratul PSD legat de cine merită voturile stângii. La fel, o dezbatere între Dan Barna și Klaus Iohannis ar fi utilă pentru electorat".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.