"Piticul atomic" Kim Jong-un continuă nebunia înarmării Coreei de Nord, în ciuda avertismentelor comunității internaționale


"Piticul atomic" Kim Jong-un continuă nebunia înarmării Coreei de Nord, în ciuda avertismentelor comunității internaționale

Coreea de Nord a făcut joi un nou test, reuşit, al unui important sistem de lansare de ”rachete multiple”, a anunţat vineri agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, citată de France Presse. Gestul Phenianului vine ca o provocare lansată Statelor Unite şi Coreei de Sud, în contextul crizei nucleare nord-coreene.

Armata sud-coreeană a anunţat joi că Phenianul a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune din provincia Phenianul de Sud. Traiectoria lor a fost aproximată la 370 de kilometri.

Acesta a fost un prim tir, de la 2 octombrie, când Coreea de Nord a anunţat că a procedat la un tir de rachetă de pe mare. În cazul în care vor fi confirmate, capacităţile Coreei de Nord de a lansa rachete de la bordul unor submarine ar putea să pună în discuţie echilibrul militar în peninsula coreeană.

Testul de joi avea ca obiectiv ”să verifice securitatea declanşării lansatoarelor”, potrivit KCNA.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi-a exprimat ”satisfacţia (...) şi a transmis felicitări” echipei respective, adaugă KCNA.

Discuţiile în dosarul nuclear între Washington şi Phenian se află, în prezent, în impas. Comunitatea internațională a criticat dur în trecut tentativa regimului nord-coreean de a obține capabilități nucleare, lucru care ar afecta grav echilibrul de putere din zona Asia-Pacific.

Phenianul este vizat de numeroase sancţiuni internaţionale în prezent din cauza programelor sale nuclear şi balistic, necesare potrivit regimului stalinist în vederea protejării de un eventual atac american, dar interzise.

Americanii şi nord-coreenii s-au întâlnit la începutul lui octombrie în Suedia. Însă Phenianul a acuzat Washingtonul de eşecul acestor consultări.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.