Tensiuni între USR și PNL după nominalizarea Adinei Vălean. Orban le răspunde useriștilor nemulțumiți că s-a consultat cu Cioloș


Tensiuni între USR și PNL după nominalizarea Adinei Vălean. Orban le răspunde useriștilor nemulțumiți că s-a consultat cu Cioloș

Mai mulți parlamentari USR au reacționat vehement după nominalizarea europarlamentarei Adina Vălean pentru funcția de comisar european pentru Transporturi, acuzând PNL de încălcarea „Acordului politic” care a determinat USR să acordul votul de învestitură cabinetului Orban.

Premierul Ludovic Orban le răspunde însă că s-ar fi consultat cu Dacian Cioloș pe această temă. Doar că fostul premier Cioloș nu este membru USR, ci președintele PLUS, formațiune care nu are însă niciun reprezentant în Parlamentul României.

”M-am consultat cu președintele Iohannis (…) A existat o înțelegere să avem o consultare. Noi am fost obligați să luăm această decizie sub imperiul urgenței. Nu noi suntem vinovați că timp de luni bune, fostul premier și fostul guvern și-au bătut joc de această procedură. Este salutar că am reușit să obținem sprijinul partenerilor care pot să conteze pe înțelegerile pe care le avem, dar la nivelul european sunt deja stabilite datele de audiere ale candidaților în Comisia JURI și de specialitate. Practic, eram în ceasul al doisprezecelea și n-aveam altă soluție. Dar au existat consultări cu liderul Renew (Dacian Cioloș, n.red.)”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la B1TV.

Alianța USR PLUS a confirmat, miercuri seară, că, într-adevăr, Dacian Cioloș a fost informat despre cele două propuneri ale României pentru funcția de comisar european, dar că acest lucru nu poate fi considerată o consultare în sensul în care a fost consimțit în acordul de susținere parlamentară semnat între Ludovic Orban și Dan Barna.

Dacian Cioloș a fost informat despre cele două propuneri ale României pentru funcția de comisar european în calitatea pe care o are în Parlamentul european, de lider al grupului Renew Europe, familie politică europeană care face parte din majoritatea parlamentară. Informarea despre decizia de desemnare a venit atât de la președintele Iohannis, cât și de la premierul Orban. De asemenea, liderul Renew Europe a fost consultat pe parcursul zilei de miercuri și de președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, în aceeași calitate. Alianța USR PLUS consideră că această informare nu poate fi considerată consultare cu USR sau partidele parlamentare, așa cum a fost agreat în protocolul de susținere parlamentară semnat de Ludovic Orban cu Dan Barna”, precizează Alianța USR-PLUS pe Facebook.

Redăm mai jos postările parlamentarilor USR care s-au iritat la nominalizarea Adinei Vălean în cazul căreia s-ar fi procedat, spune jurnalistul Dorian Bellu,  „în hulitul stil pesedist”. „În toţi acești ani, n-ai văzut ca femeia să aibă vreo poziţie în chestiunile care au dat foc ţării. Ea n-a fost niciodată acuzată de pesedişti că trădează România la Bruxelles pentru simplul fapt că n-a pomenit niciodată în plenul Parlamentului european despre golăniile guvernelor de la Bucureşti. În timp ce țara începea să aducă a Venezuela după cum PSD trata justiția și mediul privat de afaceri, madam Căcărău părea nimfa pădurilor, a oceanelor și a internetului. Venea Iordache cu OUG 13? Posta și Vălean despre ora pământului. Era România amenințată cu activarea art. 7 pentru abuzuri în ceea ce privește statul de drept? Hai și dama cu mări și oceane mai curate. Trei ani a ținut-o tot cu arii protejate, cu frumusețile României, cu energia verde, cu grija pentru incendiile de pădure din Europa etc”, mai scrie Dorian Bellu pe Facebook. De ce îi spune Dorian Bellu „Căcărău” europarlamentarei PNL vedeți AICI

O opinie la polul opus are o altă voce cunoscută din social media, jurnalista Ana Maria Caia: „Am lucrat cu Adina în mai multe rânduri, de-a lungul anilor, inclusiv în prima ei campanie pentru europarlamentare și în ultimul an. Este un om cumsecade, rațional, un politician care muncește și ia în serios ce are de făcut, responsabilă, deșteaptă și foarte puțin dispusă să facă show și tărăboi. Ce n-a știut a învățat, ce a știut a aplicat. Alegerea ei îmi demonstrează că pot urca în carieră, mai ales la nivel european, și niște politicieni care au atâta treabă că nu le mai rămâne timp să își sfâșie adversarii și să se ocupe cu gonflarea propriului personaj la maximum. Acesta e un gând liniștitor pentru mine. E de departe cel mai titrat europarlamentar român, cu două funcții de președintă de comisie, la comisii importante (ENVI și ITRE), cu rapoarte serioase, de impact, fostă vicepreședintă a Parlamentului. E una din puținele femei politician din România care a reușit să aibă o astfel de carieră, cu fapte, nu cu dat din gură, chiar în condițiile în care, din misoginism și comoditate intelectuală, unii n-au încetat, nici după 14 ani de mandat în PE să-i spună “nevasta lui Crin”.

Ce spun useriștii

Stelian Ion: „Semnale "încurajatoare" vin din partea Guvernului PNL: la nici 3 zile după ce le-am acordat votul de încredere, colegii noștri au încălcat prima oară Acordul politic pe care l-am semnat împreună.

Potrivit art. V din acest acord “propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.” PNL nu ne-a consultat cu privire la această nominalizare și poate veți spune că e un amănunt nesemnificativ pentru că propunerea Adina Vălean e mai bună decât Nica sau Plumb. Or fi așa, dar să fii mai bun decât Plumb nu e suficient și, oricum, nu despre asta este vorba, ci despre o nerespectarea cuvântului dat.”

Cătălin Drulă: „Ludovic Orban ne-a privit în ochi și ne-a spus "Absolut de acord!" în privința consultării partidelor și Parlamentului înainte de nominalizarea comisarului european.

Apoi a semnat un text scris cu USR în care noi ne angajam să dăm votul de învestitură guvernului, iar PNL și dl. Orban se angajau printre altele că: "Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului."

Înțeleg că dl. Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic și a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare. Ba mai mult, este deja acceptată de Comisia Europeană.

Înțeleg că promisiunile dlui. Orban și cuvântul dat nu au o valoare prea mare.

Înțeleg că legea valorează cât a valorat și pentru Dăncilă. Legea 373/2013 prevede că "Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene".

Evident audierea trebuie făcută ÎNAINTE de nominalizare, altfel ce sens are? Cel mult sensul pe care, omorând logica, se chinuiau acum câteva săptămâni domnii Iordache și Ciolacu să-l dea. Acum și PNL face același lucru.

Luni în Parlament dl. Orban și-a încheiat intervenția prin a ne spune, de la microfon: "Aveți încredere în mine."

Încrederea începe cu respectarea cuvântului dat. Noi ni l-am respectat.”

Iulian Bulai: „Adina Vălean a fost numită și acceptată Comisar European fără consultarea Parlamentului României.

O bulină neagră pentru PNL. Așteptam de dimineață să fim convocați deja pentru a fi consultați pe această propunere.

Încă nu am primit nicio convocare a Comisiei de Afaceri Europene (CAE), unde sunt membru, din partea Birourilor Permanente Reunite.

Prima încălcare a acordului dintre USR si PNL.

Luna de miere nici nu începuse, și iată prima palmă. Și asta era poate cea mai soft solicitare din acord.

Ați început cu stângul, dragi colegi!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.