Stelian Ion și Cosette Chichirău, reproșuri pentru Dan Barna. Greșelile candidatului USR


Stelian Ion și Cosette Chichirău, reproșuri pentru Dan Barna. Greșelile candidatului USR

Deputatul USR Stelian Ion a declarat luni după eșecul la prezidențiale al candidatului Dan Barna că unul dintre motivele pentru care acesta nu a ajuns în turul al doilea al prezidențialelor este neasumarea partidului de a intra la guvernare. 

"Evident că s-au făcut greşeli (…). Din punctul meu de vedere, chestiunea cu neasumarea intrării la guvernare cred că a fost o greşeală şi ne-a costat un pic. Nu pot să-mi dau seama cât de mult ne-a costat, dar faptul că în momentul acesta foarte important nu am spus că intrăm la guvernare alături de PNL, chiar dacă PNL-ul nu îşi dorea să aibă pe nimeni alături. [...] Trebuie să facem nişte focus-grupuri, să aflăm ce i-a nemulţumit pe oameni şi de ce au migrat voturi de la noi către competitorii noştri. Dacă nu facem analiza asta, riscăm să repetăm greşelile şi nu am fi pe un drum bun”, a declarat Stelian Ion, potrivit Epoch Times

Totodată, și deputata USR Cosette Chichirău a avut o serie de obiecții în legătură cu modul în care Dan Barna a abordat campania electorală. Concret, userista reproșează faptul că prezidențiabilul Barna nu a arătat îndeajuns ceea ce a greșit Klaus Iohannis în perioada de 5 ani ca președinte. Mai mult, Cosette Chichirău consideră că a fost o greșeală ca USR să organizeze alegeri interne înaintea scrutinului prezidențial.

"Faptul că [Dan Barna – n.r.] nu prea a avut ceva de spus despre Klaus Iohannis, cred că l-a costat pentru că, până la urmă, Klaus Iohannis este omul al cărui job şi-l dorea. (...) Deci trebuie să arăţi ce a greşit acea persoană şi de ce eşti tu mai bun. Nu poţi să te baţi pentru locul 2, dacă vrei să câştigi. Trebuie să te baţi pentru locul 1 şi poate ieşi pe 2. Asta ar fi una dintre erori, din punctul meu de vedere.

În al doilea rând, organizarea alegerilor interne în USR imediat înainte de alegerile prezidenţiale a fost o greşeală pe care am semnalat-o şi în iulie şi în august. Asta ne-a costat nu doar la coeziunea internă – pentru că USR a tras pentru Dan Barna – dar nu a dat aşa bine la public. Publicul vrea să vadă un om curajos, care îşi asumă nişte lucruri şi care nu are nevoie de artificii ca să ajungă la putere", a adăugat Chichirău, conform Epoch Times

De asemenea, Chichirău a spus și la rândul său că neintrarea la guvernare a fost ca o piatră de moară pentru candidatul la prezidențiale Dan Barna. 

"Dar noi nici la guvernare nu am intrat. E foarte greu să spui că vrei să fii preşedintele României, când nu-ţi asumi guvernarea. Cred că şi asta ne-a costat. De aceea cred că discuţia despre locale trebuie avută imediat”, a punctat Chichirău.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.