Oreste pune în paralel președinții României. Bilanțul mandatului lui Klaus Iohannis: "A impus un portret de lider de stat constituțional"! Jurnalistul reflectă care e "singura șansă a unei Românii normale"


Oreste pune în paralel președinții României. Bilanțul mandatului lui Klaus Iohannis: "A impus un portret de lider de stat constituțional"! Jurnalistul reflectă care e "singura șansă a unei Românii normale"

România postdecembristă a fost marcată de mandatul a patru președinți: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

În acest context, jurnalistul Oreste Teodorescu face un bilanț succint al fiecăruia dintre președinți, subliniind că actualul președinte al României, Klaus Iohannis, "a impus un portret de lider de stat constituțional, dedicat restabilirii relațiilor internaționale și redobandirii statutului de partener regional pentru România europeană și membră NATO! Cu o determinare specific teutonă, s-a încăpățânat să impună în Sistem noi principii și valori comune țărilor civilizate și cu adevărat democratice!".

Mai mult, Oreste atrage atenția că "singura șansă a unei Românii normale este punerea în aplicare de urgentă a unui proiect de țară care să implice toate forțele creative ale societății civile, partidelor politice și a oamenilor de afaceri".

Redăm textul publicat de Oreste Teodorescu:

"România celor patru președinți. Moștenirea lor și perspectiva viitorului normal

Ion Iliescu 1992-1996 / 2000-2004:

Primul președinte ales prin vot democratic, un produs perfect al ideologiei comuniste, reformat în laboratoarele Kremlinului de principiile gorbacioviste, a avut misiunea de a permite transferul economiei centralizate către principiile economiei de piață! A spart monolitul partidului stat și cu ajutorul serviciilor secrete rebotezate după momentul 1989 a penetrat partidele politice noi cu cadre vechi, activiști și securiști! Aceștia au preluat apoi activele statului, devenind principalii beneficiari ai privatizărilor! Care a fost moștenirea celor doua mandate ale sale? O Românie dezorientată, condusă prost de eșalonul doi al foștilor demnitari comuniști îmbolnăviți de corupție, transformați în prosperi patroni de media și de afaceri, abonați la contracte din banul public.

Emil Constantinescu 1996-2000

A fost un președinte slab, lipsit de putere, în ciuda dorinței sale de a deveni un lider regional, pro occidental, într-o lume debusolată și acaparată politic de foști activiști comuniști și securiști fideli paradigmei post sovietice, un intelectual șters, ce abia ieșise din lumea rocilor, timid și fără autoritate, incapabil să oprească căpușarea economică a țării. Prin deciziile sale de a permite intervenția aviației NATO, în războiul din fosta Iugoslavie, așază România la masa negocierilor pentru intrarea țării în clubul Nord-Atlantic. Se declară învins de Sistem, pierzând rușinos sansa celui de-al doilea mandat. Ce a rămas în urma sa? O Românie mai săracă, cu mai puține bogății și resurse strategice, vulnerabilă și instabilă politic...

Traian Basescu 2004-2009 / 2009-2014

Abil și temerar, cel de-al treilea președinte își începe mandatul schimbând directorii serviciilor secrete, procurorul general și șefii principalelor parchete în urma scenariului “jurnaliștilor răpiți în Irak”. Preia încet dar sigur frâiele puterii în Sistem, înlocuind mafia pesedistă cu cea pedelistă... Înțelege dezideratul pro occidental al României, dar nu face nimic pentru dezvoltarea economică și administrativă a țării, permițând grupurilor de interese sa căpușeze în continuare bugetele publice. Practic, a adâncit dramatic dezastrul economic, iar prin firea sa conflictuală a elaborat și aplicat un plan sinistru de război civil între membrii societății, vrajbă care ne urmărește și azi.

Ce a rămas după el? A rămas ideea că se poate fura, minți și complota fără a plăti, fără consecințe personale. A rămas o Românie învrăjbită, cu justiția aservită politicului.

Klaus Iohannis 2014-2019

Candidatul cu șanse mari la al doilea mandat, președintele în funcție, deși nu a avut experiența politică a lui Iliescu, nici osatura universitară a lui Constantinescu, nici perfidia jucătorului Băsescu a impus un portret de lider de stat constituțional, dedicat restabilirii relațiilor internaționale și redobandirii statutului de partener regional pentru România europeană și membră NATO! Cu o determinare specific teutonă, s-a încăpățânat să impună în Sistem noi principii și valori comune țărilor civilizate și cu adevărat democratice! Primul său mandat a fost marcat de atacul politic al PSD-ului care a mutilat atribuțiile și puterile președintelui în plan intern! Sfârșitul primului său mandat găsește funcția prezidențială golită efectiv de putere în relațiile cu societatea, guvernul și Parlamentul!

Unde se află România acum?

Sărăcită, vândută, mutilată economic, țara noastră a fost ca o feudă predată de la un mandat la altul unei clase politice, în ansamblul ei, nereformată și profund deprofesionalizată!

Singura șansă a unei Românii normale este punerea în aplicare de urgentă a unui proiect de țară care să implice toate forțele creative ale societății civile, partidelor politice și a oamenilor de afaceri".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.