Unde e șobolanul partidului


Unde e șobolanul partidului

Orlando Teodorovici la un moment dat – depășit nervos de cererile insistente ale baronilor de a-și prezenta demisia – a ieșit val-vîrtej din sala de ședință CEx și s-a dus țintă la VVDăncilă. Teodorovici strînge un trabuc între dinți, ca în cele mai proaste caricaturi cu capitaliști veroși. Începe să strige la d-na blondă, tapată și parfumată venită ca la nuntă. ”Unde e șobolanul partidului, unde e Fifor?”. VVDăncilă mirată spune că nu știe unde se află celalalt secund al ei, numitul Fifor. Se ascundea într-una din încăperile din sediul PSD, la budă, cel mai probabil. Teodorovici îl bănuia că s-a retras într-un colț de unde transmite by phone unei teve știrea demisiei lui. ”Vorbește la o televiziune, prin telefon, și spune că mi-am dat demisia. Vreau să văd în ce cameră e, să mă duc după el ca să spun că nu mi-am dat nicio demisie!” a mai zis înfierbîntat fostul ministru de Finanțe. Secvența spune multe despre atmosfera de paranoia în care s-a desfășurat aseară în Kiseleff 10 ședința extraordinară CEx care a mătrășit-o pe VVDăncila, dar și pe Fifor și Teodorovici – după marele eșec PSD de la alegerile prezindențiale.

A fost un puci pregătit din vreme de baronii îngrijorați că în cazul unei crize de proporții ei vor pierde controlul și s-ar putea ridica o generație nouă și noi lideri ai PSD. Metoda de a împiedica o asemenea derivă a fost accea de a da o lovitură de palat înainte să se dezmeticească pretendenții. Să nu aștepte congresul din februarie ci să transfere rapid puterea unuia dintre ai lor. Alesul a fost Marcel Ciolacu, împins de la spate de structuri obscure – ca să nu zic altfel. PSD este un debușeu prea important al serviciilor apărute după 1990 prin care au acces la decizii și resurse. Out-sider-ul Ciolacu a fost scos din cutie peste noapte tocmai ca să joace acest rol. CV-ul lui trădează cîteva aspecte, să le zicem tipice. Academia de informații, studii tîrzii și f îndoielnice, un parcurs legat de personaje dubioase, de la Omar Hayssam, la Liviu Dragnea etc.

Perdanții au fost luați pe făraș și aruncati la coșul de gunoi al istoriei – VVDăncilă, Orlando Teodorovici, Mihai Fifor sunt cap de listă. Bădălău, Stănescu, Firea etc s-au salvat. Șobolanii au viață lungă. Ei au o experiență vastă de intriganți și conspiratori. S-au aflat în miezul tuturor comploturilor din ultimii trei ani din PSD. De fiecare dată cînd au înjghebat ceva au fost dați peste cap de abilitatea lui Dragnea de a țese rețele mafiote, de a-i dezbina și înfringe. Încarcerarea lui la Rahova pe 27 mai le-a deschis baronilor drumul spre puterea reală în PSD, putere la care rîvneau de multă vreme. Aseara, la ceasul rafuielilor, s-au derulat scene din Skakespeare – cu trădari, accese de furie, mînie, frustrări, atacuri la persoană, denunțuri, minciună la greu. Fiecare își apăra pielea, cariera, averile. Rușinea a dispărut total, dacă a existat la PSD vreodată. Mă îndoiesc.

Războiul civil din PSD abia a început, suntem la începutul dramei. Un război știi cînd începe, dar niciodată cînd se termină.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.