ASUL din mâneca PNL. Cum pot specula liberalii cea mai mare frică a PSD-ului năucit și slăbit


ASUL din mâneca PNL. Cum pot specula liberalii cea mai mare frică a PSD-ului năucit și slăbit

Departe de ciolanul puterii care a înfrățit mereu grupările din sânul partidului, este limpede ca lumina zilei că PSD-ul este astăzi mai slăbit ca niciodată de lovitura primită în ultimele două runde de alegeri și de războaiele interne care au adus la cârma partidului o grupare controversată, puțin capabilă să reformeze sau să reseteze barca roșie în derivă. În acest context, jurnalistul Liviu Avram de la Adevărul sugerează liberalilor câteva mutări cheie, pe fondul fricii firești de alegeri parlamentare anticipate care ar găsi PSD-ul cu nădragii și mai în vine decât la europarlamentare sau prezidențiale.

Redăm mai jos câteva fragmente din editorialul publicat pe siteul Adevărul:

„Este indubitabil că acum spaima cea mai mare a PSD sunt alegerile anticipate. Partidul e într-o degringoladă cum n-a mai fost niciodată, iar tradiţionala „noapte a cuţitelor lungi” de după alegerile prezidenţiale n-a adus la orizont prea mari speranţe: numirea interimară a lui Marcel Ciolacu, până la un Congres pe care tot baronii locali îl vor manipula, e semn clar că PSD şi-a pus singur ştreangul de gât. A-l arunca acum în alegeri anticipate ar însemna să-i tragi şi scaunul de sub picioare.

Guvernarea PSD a lăsat în urmă câteva buboaie purulente în domenii dintre cele mai diverse. În economie avem Ordonanţa 114. În materie electorală avem alegerea primarilor într-un singur tur. În justiţie avem Secţia Specială şi cei doi piloni prin care s-a vrut crearea unei crize de magistraţi fără precedent, care să permită apoi angajări din surse dubioase: pensionarea anticipată a magistraţilor şi dublarea stagiului de pregătire de la Institutul Naţional al Magistraturii. Despre absolut toate aceste buboaie, PNL susţine, cel puţin declarativ, că trebuie extirpate.

Să le iei pe fiecare separat şi să le repari bucată cu bucată, în procedură parlamentară obişnuită, implică o uriaşă risipă de timp şi riscul major ca actualul Parlament să zădărnicească orice efort. Să nu uităm că la conducerea celor două Camere, cu rol major în fixarea ordinii de zi, încă îi avem pe Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu.

Apelul la ordonanţe de urgenţă este riscant politic şi aproape imposibil în ceea ce priveşte justiţia: referendumul convocat de preşedinte, mai exact a doua întrebare de pe buletinul de vot, se întoarce acum împotriva guvernului liberal şi îl leagă de mâini. Singura soluţie este ca toate aceste probleme să fie incluse într-un unic pachet legislativ, pentru care Guvernul să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului.

Dacă nu le convine, pesediştii au posibilitatea să depună o moţiune de cenzură. Dacă reuşesc să strângă o majoritate care să o şi aprobe, Guvernul este demis şi se întredeschide uşa către alegeri anticipate.” Articolul poate fi citit integral AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.