VIDEO Trump le-a făcut cinste liderii statelor NATO care alocă 2% din PIB pentru Apărare: "Am spus că vreau să-i iau la prânz"


VIDEO Trump le-a făcut cinste liderii statelor NATO care alocă 2% din PIB pentru Apărare: "Am spus că vreau să-i iau la prânz"

Jurnalista Ramona Avramescu a postat un filmuleț pe contul său de Facebook în care președintele SUA, Donald Trump, li se adresează cu apelativul ”cei cu două procente” (”the two percenters”) șefilor de stat și guvern din țările NATO care alocă cel puțin 2% din PIB pentru domeniul Apărării. Formularea a  fost folosită la prânzul oferit de Trump acestora. ”Fac eu cinste”, a mai spus Trump.

”Am spus că vreau să-i iau pe cei cu două procente la prânz. Le spun afectuos ”cei cu două procente”, dar vreau să-i iau la prânz așa că fac eu cinste”, a spus Donald Trump la prânzul la care au participat, pe lângă ”cei două procente”, printre care s-a aflat și Klaus Iohannis, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Subiectul alocărilor sub 2% din PIB a fost din nou un motiv de tensiune la Summitul NATO de la Londra. Preşedintele american Donald Trump a vorbit miercuri despre ”ipocrizia” premierului canadian Justin Trudeau, după ce acesta a fost surprins de camerele de filmat făcând aluzii ironice la adresa lui într-o discuţie amicală cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul britanic Boris Johnson, relatează reuters.com.

Vezi video mai jos:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.