VIDEO Cristian Diaconescu, semnal de alarmă după sesizarea depusă la CCR de Renate Weber: "Ar arunca sistemul judiciar în aer mai mult decât orice altă măsură"!


VIDEO Cristian Diaconescu, semnal de alarmă după sesizarea depusă la CCR de Renate Weber: "Ar arunca sistemul judiciar în aer mai mult decât orice altă măsură"!

Avocatul Poporului, dar de fapt avocată a infractorilor, Renate Weber, a depus o sesizare la CCR care ar avea două efecte majore în cazul în care ar fi admisă:

1. Anularea tuturor dosarelor instrumentate de DNA

2. Toți infractorii condamnați în baza dosarelor instrumentate de DNA ar urma să fie eliberați

CITIȚI ȘI: Avocata infractorilor, Renate Weber, vrea să dărâme DNA. Augustin Zegrean explică implicațiile tenebroase ale acțiunii fostei eurodeputate ALDE

Renate Weber susţine că inculpaţilor le-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil prin faptul că procurorii DNA nu sunt specializaţi pe anchetarea faptelor de corupţie, scrie Adevărul.

În acest context, fostul minsitru al Justiției, Cristian Diaconescu, a analizat luni seară, la postul Realitatea TV, sesizarea depusă de Renate Weber. Astfel, juristul a atras atenția că este o aberație juridică ca procurorilor să le fie cerută specializarea pe anchetarea faptelor de corupție, întrucât toți magistrații sunt pregătiți în facultăți inclusiv în ceea ce privește dreptul penal. Mai mult, Cristian Diaconescu a subliniat că sistemul juridic ar fi aruncat în aer dacă CCR ar accepta sesizarea, căci s-ar constata "că și urmărirea penală a celor care au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție și au executat pedeapsa a fost neconformă", iar pe cale de consecință statul român ar avea de plătit despăgubiri. 

Redăm o parte din analiza fostului ministru al Justiției:

"Pur și simplu infirmă soluțiile și urmărirea penală din 2005 la zi în toate cazurile de corupție. Și nu e vorba numai de DNA, ci toate parchetele. 

Să facem un soi de extensie. La Secția Specială sunt procurori specializați în a urmări penal magistrați? E o aberație juridică formidabilă pentru că așa putem să facem secție pentru medici, pentru tâmplari, după calitatea și profesia în care sunt specializați. 

Se ajunge la o soluție delirantă. Ar arunca sistemul judiciar în aer mai mult decât orice altă măsură luată până acum. Deci așa ceva, dacă ar fi confirmat de CCR, ar desființa practic o parte foarte serioasă din sistemul judiciar. Se va constata că și urmărirea penală a celor care au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție și au executat pedeapsa a fost neconformă. Se reia totul, de la urmărirea penală", a spus Cristian Diaconescu.

Vedeți video de la minutul 25:00:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.