USR, aproape de implozie. Elena Calistru: „Dragă USR, tu înțelegi în ce film trist ai ajuns?”


USR, aproape de implozie. Elena Calistru: „Dragă USR, tu înțelegi în ce film trist ai ajuns?”

Elena Calistru - preşedinte şi co-fondator al ONG-ului Funky Citizens, care lucrează în societatea civilă din 2008 în proiecte naţionale şi internaţionale legate de bună guvernare, transparenţă, politici fiscal-bugetare – este una dintre cele mai echilibrate, pertinente și curate voci din spațiul public.

Legat de recentele tulburări din USR declanșate de excluderea unei membre, considerată abuzivă de sute de membri ai uniunii, Elena Calistru îndeamnă la rațiune, la preocupări reale în acord cu nevoile românilor, altele decât războaiele interne, mari consumatoare de energie, și atrage atenția că tânăra speranță a politicii „altfel” ar putea sfârși mâncată de propriii demoni.

Redăm integral mai jos postarea de pe Facebook a Elenei Calistru:

„O să ziceți că sunt obsedată de alte lucruri nepotrivite cu agenda zilei/ bulei. Dar cum era dacă al doilea partid wanna be al țării (USR) consuma măcar 1% din energia din cearta internă pe a publica, de exemplu, un buget pentru 2020? Ceva de genul: uite cum vedem noi lucrurile; da, nu ne-am băgat la guvernare, dar asta nu pentru că nu am ști ce e de făcut; eh, uite ce punct din care negociem cu PNL pentru voi avem.

Știu, știu, visez. Dar, dragă USR, tu înțelegi în ce film trist ai ajuns? Sau de ce tot îți mai ziceam unii dintre noi să nu hrănești radicalizări (nici puritanisme, nici de-alea de bine), ci lucruri onest rezonabile astfel încât să nu sfârșești mâncat de propriii demoni? Ce e extrem de trist e că da, sunteți destinatarul unor mari speranțe. Dezamăgirea potențială provocată de voi e mai mare decât cea creată de partide vechi pe lucruri mult mai grave. Știu, nu e corect, știu, e un bagaj greu de purtat. Dar e acolo și nu v-ați preocupat prea tare să vă educați publicul.

Get your shit together. Eu nu am sfaturi mai de bine. Rămân la ale mele. Sper că vă pregătiți de locale măcar în filialele acelea în care știu sigur că sunt oameni minunați, muncitori și cu chef de mutat munții. Aș vrea să aveți înțelepciunea de a investi în ei - training, research, planificare, comunicare. În rest, din partea mea puteți să vă scoateți și ochii, atâta timp cât înțelegeți că nu vă puteți disocia de așteptările pe care le generați și pe care s-a construit succesul vostru. Miau!”

Despre Elena Calistru puteți afla mai multe din acest interviu acordat site-ului Viitorul României.

În ceea ce privește scandalul din USR, determinat de excluderea Olimpiei (Oli) Ardelean, membru USR Ilfov, formațiunea a precizat, joi seară, pe Facebook, că aceasta ar fi fost reclamată de 15 colegi pentru jigniri şi pentru o poziţie publică ce a afectat imaginea USR în campanie. „Olimpia Ardelean nu a fost exclusă pentru că a semnalat probleme cu semnăturile la iniţiativa Fără Penali", este explicat într-un mesaj pe pagina de Facebook a USR.

„Biroul Naţional a decis cu majoritate de voturi excluderea ei pentru încălcarea articolului 13 din Statutul USR care prevede că membrii au obligaţia să nu întreprindă acţiuni în contradicţie cu obiectivele politice ale USR şi să nu prejudicieze, prin luări de poziţie publice, interesele legitime ale USR şi ale membrilor săi", arată reprezentanţii USR.   Conform sursei citate, în 2018, Olimpia Ardelean şi alţi colegi din ţară au verificat listele cu semnături de susţinere ale iniţiativei Fără Penali şi acolo unde au semnalat probleme au fost eliminate imediat din dosare listele respective.  

 „A fost prima campanie de acest fel pentru USR şi membrii noştri au fost extrem de riguroşi în respectarea regulilor. Olimpia Ardelean NU a fost exclusă pentru că a semnalat probleme cu semnăturile la iniţiativa Fără Penali, ci pentru motivele mai sus menţionate. USR are mecanisme interne funcţionale, orice membru poate contesta decizia la Comisia de Arbitraj", mai arată reprezentanţii USR.  

Oli Ardelean reclamă că a fost exclusă miercuri seară din USR Ilfov după o postare referitoare la amplasarea de banere fara autorizaţie în precampanie şi în care amintea şi de reacţia partidului după scandalul semnăturilor false strânse în campania ”Fără penali”, spunând că liderul Dan Barna a „minimizat” acest caz.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.