Regimul lui Erdogan, tot mai agresiv pe plan extern. Turcia trimite o primă dronă înarmată în Ciprul de Nord, după semnarea unui controversat acord cu Libia


Regimul lui Erdogan, tot mai agresiv pe plan extern. Turcia trimite o primă dronă înarmată în Ciprul de Nord, după semnarea unui controversat acord cu Libia

Un avion turc fără pilot, de tip dronă, înarmat, a aterizat luni în Ciprul de Nord, unde urmează să fie staţionat, pe fondul unor tensiuni puternice între Turcia şi alte ţări riverane la Mediterana de Est pe tema exploatării hidrocarburilor, relatează France Presse.

Drona, de tip Bayraktar TB2 a aterizat pe aeroportul Gecitakle, în regiunea Famagusta. Este prima aterizare a unei drone turce pe acest aeroport, după ce autorităţile cipriote turce, aflate sub patronajul Ankarei, ale cărei trupe ocupă nordul insulei, şi-au dat acordul în vederea desfăşurării acestui tip de aeronavă.

Această desfăşurare intervine într-un context de tensiuni puternice în regiune cu privire la exploatarea hidrocarburilor, după semnarea, la sfâşitul lui noiembrie, a unui acord de delimitare maritimă controversat între Turcia şi Libia.

Acest acord a fost condamnat de către mai multe ţări, pentru că el permite Ankarei să revendice drepturi asupra unor zone vaste în estul Mării Mediterane.

După semnarea acestui acord, Guvernul turc a avertizat că va împiedica orice exploatare de hidrocoraburi fără autotizarea sa în această zonă.

Zăcăminte de hidrocarburi descoperite în ultimii ani în Mediterana de Est atrag apetitul ţărilor riverane - al Greciei şi Egiptului, Ciprului şi Israelului,  ţări care întreţin relaţii dificile cu Ankara.

Acordul maritim turco-libian este văzut drept o ripostă a Turciei faţă de înfiinţarea în ianuarie a unui Forum al Mediteranei Orientale al gazelor naturale, din care Ankara a fost exlusă, în cadrul unei reuniuni la Cairo a reprezentanţilor Ciprului, Greciei, Israelului, Egiptului, Iordaniei şi Palestinei.

Ameninţată cu sancţiuni de Uniunea Europeană din cauza forărilor sale ilegale în largul Ciprului, a cărei parte de nord o ocupă din 1974, Turcia intenţionează să se sprijine pe acordul său cu Libia pentru a pune capăt izolării sale în estul Mării Mediterane şi să-şi valorifice drepturile de exploatarea hidrocarburilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.