Judecat pentru crime împotriva umanității alături de Ion Iliescu, sinistrul Gelu Voican Voiculescu a acumulat datorii de 200.000 euro la stat. Ce manevre a desfășurat derbedeul


Judecat pentru crime împotriva umanității alături de Ion Iliescu, sinistrul Gelu Voican Voiculescu a acumulat datorii de 200.000 euro la stat. Ce manevre a desfășurat derbedeul

Conform Ziare.com, unul dintre cei mai puternici și influenți politicieni de la începutul anilor '90, Gelu Voican Voiculescu, refuză să plătească chiria majorată de RA-APPS pentru vila de protocol pe care o ocupă în cartierul Primăverii din Capitală.

Asa ca Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA- APPS) l-a chemat in judecata. In doua hotarari date in prima instanta, Voican Voiculescu a fost obligat la plata unei sume de aproximativ 200.000 de euro, reprezentand chirii, penalitati si dobanzi. Deciziile au fost contestate.

Gelu Voican Voiculescu a fost unul dintre actorii politici cheie in Romania in timpul Revolutiei din decembrie 1989 si in guvernul condus de Petre Roman, in care a ocupat functia de viceprim-ministru si responsabil cu controlul serviciilor secrete (1989-1990). Ion Iliescu l-a trimis de doua ori ambasador al Romaniei in tari africane, in Tunisia (1994) si Maroc (2001).

Pentru activitatea sa derulata in timpul Revolutiei si la Mineriada, Gelu Voican Voiculescu a fost trimis in judecata in ambele dosare in 2017 si 2019. In prezent, politicianul ocupa functia de director general al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD 89), institutie din subordinea Senatului.

Printre membrii institutului se afla si fostii sai colegi de la conducerea tarii din perioada 1989-1990, care se judeca alaturi de el in dosarele istorice: fostul presedinte Ion Iliescu (judecat in dosarele Revolutiei si Mineriadei - n.red.), fostul premier Petre Roman (judecat in dosarul Mineriadei - n.red.) si fostul vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, Cazimir Ionescu (judecat in dosarul Mineriadei - n.red.).

Intr-o discutie cu reporterul Ziare.com, Gelu Voican Voiculescu s-a aratat deranjat de interesul pentru procesele de la Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti: "este o chestiune ce tine strict personal."


El ne-a explicat ca nu tine sa dea detalii despre procese, iar jurnalistii interesati de acest subiect pot studia dosarele in instante.

Locuieste si in prezent in casa

Gelu Voican Voiculescu precizeaza ca locuieste in continuare in casa RA-APPS, dar ca plateste "regulat si fara intrerupere" chiria stabilita de stat la nivelul anului 2008.

El sta in acest imobil din 2001, cand a semnat un contract de inchiriere. Platea atunci o chirie lunara de 1.464.411 de lei vechi, adica 146 RON. Este vorba de o vila compusa din 9 camere, in suprafata de 133 metri patrati si dependinte in suprafata de 158 metri patrati.

"No comment"

Contractul de inchiriere a imobilului a expirat in 2009, iar prevederile OUG nr. 9/2008 pentru stabilirea tarifului lunar al chiriei pentru inchirierea locuintelor administrate de RA-APPS i-au crescut simtitor tariful.

Gelu Voican Voiculescu refuza sa plateasca aceasta chrie, despre care sustine ca i-a fost fixata abuziv si care s-ar ridica la suma de 3.450 euro/luna, similara cu cea din cartierul Saint-Germain (Paris) - dupa cum el spune.

"Cum sunt in litigiu cu RA-APPS din 2009, este un dosar pe rolul instantelor, nu vreau sa dau declaratii despre acest caz. Asa este igienic si sanatos, cand ai un dosar in justitie, sa nu faci declaratii si in presa," explica acesta.

Citiți întregul articol AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.