VIDEO Camera Reprezentanţilor a votat pentru inculparea lui Donald Trump. Casa Albă: Este unul dintre cele mai „ruşinoase episoade politice din istoria ţării”


VIDEO Camera Reprezentanţilor a votat pentru inculparea lui Donald Trump. Casa Albă: Este unul dintre cele mai „ruşinoase episoade politice din istoria ţării”

Camera Reprezentanţilor, controlată de democrați, a votat pentru inculparea (impeachment) președintelui Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, decizia privind eventuala demitere a preşedintelui revenind Senatului, dominat de republicani.

Donald Trump este al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite supus unei astfel de proceduri.

Casa Albă a calificat decizia Camerei Reprezentanţilor drept unul dintre cele mai „ruşinoase episoade politice din istoria ţării”. Un republican din Camera Reprezentanţilor a comparat procedura căreia i-a fost supus Trump cu soarta lui Iisus,

Camera Reprezentanţilor ar trebui să-i desemneze pe cei care vor prezenta cazul împotriva lui Trump în Senat, lucru care ar uma să se întâmple joi, înainte de începerea vacanţei de sărbători, potrivit reuters.com

Liderii republican şi democrat din Senat, Mitch McConnell şi Chuck Schumer, au viziuni diferite în legătură cu modul în care ar trebui să se desfăşoare procedura.

Liderul Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi nu a precizat când va prezenta oficial Senatului articolele pentru care preşedintele este inculpat, condiţie necesară pentru declanşarea procedurii din Senat.

Următorii paşi ar urma să aibă loc în luna ianuarie, când Trump se va afla în faţa Senatului, care va trebui să decidă dacă ar trebui să fie condamnat şi demis.

Senatul este, însă, controlat de republicani, care nu au dat nici cel mai mic semn ca ar intenţiona să-l găsească vinovat pe Donald Trump. Pentru ca acesta să fie condamnat, este necesară o majoritate de două treimi  dintre cei 100 de membri.

Preşedintele Curţii Supreme John Roberts va prezida procesul. Cei desemnaţi de Camera Reprezentanţilor vor prezenta cazul împotriva lui Trump şi echipa juridică a preşedintelui va răspunde acuzaţiilor. Senatori vor avea rolul de juraţi. Procesul ar purtea implica depoziţii ale martorilor şi un program istovitor cu proceduri ce vor dura până la şase zile pe săptămână, timp de şase săptămâni. 

Liderul republican din Senat Mitch McConnell a declarat că majoritatea din Senat ar putea aproba o procedură mai scurtă, votând asupra celor două articole referitoare la inculparea preşedintelui.

Casa Albă a reacționat printr-un mesaj:

”Ziua de astăzi marchează punctul culminant  al unuia dintre cele mai ruşinoase episoade politice din istoria ţării. Fără a avea nici măcar un singur vot din partea republicanilor şi fără a avea nicio dovadă a vreunei nereguli, democraţii au forţat adoptarea articolelor nelegitime privind inculparea preşedintelui Donald Trump, în Camera Reprezentanţilor. Demoraţii au ales să acţioneze în mod partizan în pofida faptului că preşedintele nu a făcut nimic greşit. Săptămâni de audieri au dovedit că nu a făcut nimic greşit”, se arată într-o declaraţie a secretarului de presă al Casei Albe.

”Preşedintele este încrezător că Senatul va restabili ordinea, onestitatea şi procedura corectă, care au fost ignorate de Camera Reprezentanţilor. El este pregătit pentru următorii paşi şi este încrezător că va fi complet absolvit de orice vină”, se arată în declaraţie.

Vezi un rezumat al dezbaterilor din Camera Reprezentanților în video-ul de mai jos:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.