Medicul care a reușit să facă ce n-a putut statul român după tragedia de la Colectiv îi cere demisia președintelui Colegiului Medicilor pentru felul abject în care a sărit să-l ia în brațe pe Beuran


Medicul care a reușit să facă ce n-a putut statul român după tragedia de la Colectiv îi cere demisia președintelui Colegiului Medicilor pentru felul abject în care a sărit să-l ia în brațe pe Beuran

Medicul chirurg Dan Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, îi cere demisia preşedintelui Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean.

Motivul revoltei medicului Dan Grigorescu constă în faptul că Gheorghe Borcean a făcut scut în jurul doctorului Mircea Beuran, în data de 29 decembrie, pentru a-l apăra în cazul pacientei arse pe masa de operații de la Spitalul Floreasca, deși nu existau informații oficiale la acea vreme. Situația este și mai gravă întrucât Colegiul Medicilor desfășura o anchetă privind cazul de la Floreasca în timp ce Gheorghe Borcean îl apăra pe Mircea Beuran, spunând că este un chirurg de elită  și îi roagă pe prietenii și pe foștii lui pacienți să îl apere.

Redăm mesajul chirurgului Dan Grigorescu:

"Gheorghe Borcean, demisia!

Au trecut 10 zile de la comunicatul (acum dovedit ca fiind într-adevăr) nerușinat, conceput și semnat personal de cel care ocupă funcția de președinte al Colegiului Medicilor, cu privire la situația dramatică de la Spitalul Floreasca.

Ce îndrăznea să declare Borcean la modul acuzator, implicându-i la modul imoral (adică fără să își fi dat acordul) pe toți membrii Colegiului, printre care mă număr și eu:

"... asistăm zilele acestea la un asalt mediatic indecent, neprofesionist şi neinformat la adresa unuia dintre colegii noştri (dr. Beuran-nota mea) cu un renume profesional, care nu merită cu nimic a fi ştirbit prin dezvoltări ideatice fără legături cu relaţiile de cauzalitate, care au dus la acele întâmplări, da, adevărate.”

Acum, după atâtea informații apărute în spațiul public care au conturat (chiar dacă imperfect) existența unei asocieri greu de imaginat de erori și acțiuni neconforme cu proceduri universal valabile, l-a mai auzit cineva pe domnul în cauză să mai zică ceva? L-a mai văzut cineva în spațiul public să lase coada jos, spășit, asemenea unui cățelandru schelălăind după ce primește un șut în bot de la cel pe care a încercat să-l muște, deși nu avea niciun motiv?

Problema lui Borcean din aceste zile nu e dacă a avut sau nu dreptate (deși cam toate argumentele îi stau împotrivă), ci că s-a ante-pronunțat în lipsa oricăror informații oficiale, bazându-se pe simpatia și încrederea personală față de un coleg acuzat de toate cele.

Păi e normal ca o instituție colegială (și, implicit, toți membrii ei!) să fie implicată într-o situație controversată, doar pentru ca președintele ei să-și sprijine oficial un prieten? Nu e!

Indiferent cât de nedrepte ar fi niște acuzații, el (Borcean) putea să îl mângâie pe creștet cât de mult dorea pe colegul simpatizat, însă doar în mediu privat. Instituțional, în schimb, Borcean trebuia să se comporte nu doar echidistant, ci (chiar mai mult!) distant în raport cu o situație care, vrând-nevrând, ajungea să fie analizată/judecată și de către Colegiul Medicilor.

Păi cum să mai aibă și cea mai mică urmă de credibilitate concluziile rezultate dintr-o astfel de anchetă, mai ales dacă, pozitive fiind față de cel acuzat, ar confirma poziția exprimată "a priori" de către șeful Colegiului?

Iată, așadar, că reacția explozivă a domnului Borcean (explicabilă fie individual doar din iubire ne/condiționată față de un coleg, fie medical în contextul unei anumite vârste vasculare), îi aduce prejudicii chiar celui căruia ar fi trebuit să-i folosească!

Care este argumentul și motivul pentru care actualul președinte al Colegiului Medicilor nu mai poate îndeplini această funcție, laolaltă cu responsabilitățile aferente? Simplu: nu doar că s-a compromis ca persoană, ci mai grav chiar, s-a compromis ca președinte, prin simplul fapt că și-a distrus prezumția de imparțialitate în orice speță actuală sau viitoare.

De aceea cred că demisia acestui președinte, pe cât de inert în raport cu restul breslei medicale de-a lungul timpului (indiferent cât de multe acuzații au "încasat" alți colegi medici membri ai Colegiului sau câte cereri de ajutor i-au fost adresate - vezi demersul colegei Livia Davidescu), pe atât de plin de solicitudine în raport doar cu cei impregnați de parfumul puterii politice sau academice, e mai mult decât necesară. E obligatorie!

Și la fel de oportună precum ar reprezenta-o excizia unui țesut necrozat pentru restul organismului, pentru a fi ferit de pericolul mortal al unei septicemii.

Care în cazul Colegiului Medicilor ar ucide însăși moralitatea care îi dă definiția modului de a exista!

Demisia, deci, Gheorghe Borcean!

În caz contrar, vă interzic să mă mai reprezentați!".

Medicul Dan Grigorescu este unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi plasticieni din România și a reușit să amenajeze, în secția pe care o conduce la Spitalul Județean din Brașov, prima unitate funcțională pentru arși înființată în țară după incendiul din clubul Colectiv, cu un sector pentru mari arși care are două paturi perfect izolate, fiecare în câte un salon dedicat. Dotările din acest sector au fost cumpărate din sponsorizări obținute de medic, conform Hotnews

Dan Grigorescu, pe 29 ianuarie: "În urmă cu vreo patru luni, fără să îi fi cerut, o multinațională îmi oferea, în calitatea mea de șef al secției de chirurgie plastică din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, o sponsorizare, care mie, neobișnuit cu astfel de gesturi spontane, mi-a părut importantă.

Sponsorul a lăsat la aprecierea mea modul în care voi folosi banii respectivi, ceea ce am și făcut, cu acordul explicit al acestuia: organizarea unui sector pentru arșii gravi în cadrul compartimentului de arsuri (componentă integrantă a secției), respectiv crearea unei zone perfect izolate de restul spitalului în care vor funcționa două paturi dotate modern, la nivel de Terapie Intensivă, totul centrat pe o sală de tratament dedicat arsurilor, numită generic „baia de arși”.

Cum arăta salonul înainte de investiție:

Galerie foto după investiție:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.