Jurnaliștii de la Libertatea devoalează rețeaua de postaci pe Facebook ai Gabrielei Firea. Zeci de conturi false o ridică în slăvi pe primăriță


Jurnaliștii de la Libertatea devoalează rețeaua de postaci pe Facebook ai Gabrielei Firea. Zeci de conturi false o ridică în slăvi pe primăriță

Jurnaliștii de la Libertatea au descoperit o adevărată rețea de postaci pe Facebook care se asigură de faptul că imaginea primarului general al Capitalei este perfectă. 

Deși pagina de Facebook a Gabrielei Firea este liberă pentru comentarii, orice critică adusă primarului este ștearsă imediat. Activitatea de curățare a comentariilor negative nu este însă singurul instrument prin care Gabriela Firea își controlează imaginea online. Libertatea a descoperit un efort activ de generare a unor comentarii pozitive pentru primarul Bucureștiului, cu ajutorul unor profile de Facebook create special ca să o laude pe aceasta.

De pildă, în cazul recentului conflict izbucnit între Gabriela Firea și ministrul Mediului, Costel Alexe, conflict în cadrul căruia primarul general i-a transmis “mutaţi-vă din Bucureşti, dacă nu vă place în Bucureşti!”, nu avem niciun fel de dezacord pe pagina de Facebook a primarului. Doar foarte multe “Felicitări!”.

Jurnaliștii de la Libertatea mai scriu despre conturile celor care o elogiază pe Gabriela Firea că sunt construite după același tipar:

  • Sunt active din decembrie 2019. 11 dintre 13 au în URL-ul paginii nume străine (Yasmin Russell, Keira Stanley, Christin Fassbinder, Heike Wirth), deși conturile corespund unor nume obișnuite de români (Adriana Iordan, Ruxandra Dragomir sau Diana Sava).
  • Toate au în jur de 100 de prieteni, marea lor majoritate indieni și nigerieni, dar și pakistanezi, turci sau sirieni. Cele mai multe nu au deloc în listă prieteni din România.
  • Nu au nici un fel de activitate pe Facebook în afară de selectarea unor imagini de copertă sau de profil în luna decembrie 2019 și scrierea unor comentarii laudative pe pagina primarului Bucureștiului.
  • 8 dintre cele 13 conturi au dat like paginii de Facebook Atletism-aruncări, o pagină cu 9 like-uri în total.
  • Cele mai multe dintre aceste conturi au dat like acelorași 5-6 pagini de Facebook: Federația Română de Facebook, Gabriela Firea, Atletism, Atletism-aruncări sau Centrul pentru Tineret al Municipiului București.
  • Conturile își rotesc comentariile între ele. De exemplu, comentariul “Cred ca moare de ciuda Johannis si primarii liberali… isi baga unghiile in gat…” a fost postat pe rând de Alexa Dinu (Christin Fassbinder) și Carmen Iancu (Sienna Godfrey), la distanță de două zile.
  • Alte comentarii rotite de mai multe conturi: “Exceptional doamna primar… suntem alaturi de dv”, “Mult Succes Dm.Gabi Firea!!! Felicitariii!!!”, “Multă sănătate la toată familia!”
  • Când postează comentarii, o fac unul după altul.
  • Toate aceste conturi bifează cel puțin cinci din cele șase criterii enumerate de site-ul Malware Fox pentru identificarea conturilor false de pe Facebook. Fotografiile de profil folosite au fost cel mai probabil furate de pe conturile unor persoane reale.

În timp ce conturile false postează comentarii elogioase, cetățenii reali ai Bucureștiului primesc block pe pagina Gabrielei Firea dacă postează ceva critic.

În 2017, publicația Adevărul a arătat că două dintre conturile false realizate special ca să comenteze la o intervenție live a Gabrielei Firea au fost create de pe o adresă IP aparţinând Consiliului Local al Municipiului Bucureşti.

Printre cei care au primit interdicție și nu mai pot comenta pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea este și Irina Zamfirescu, activistă pentru drepturile omului și pentru comunitate. A primit block în 2016, când primarul Bucureștiului a avut mai multe statusuri pe Facebook despre răul făcut de fosta conducere a instituției.

CITIȚI AICI MATERIALUL INTEGRAL

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.