EXCLUSIV. Foc la vârful PNL: Alegerile anticipate, capcana prin care Iohannis se descotorosește de Orban? Cine se pregătește să intre în jocuri


EXCLUSIV. Foc la vârful PNL: Alegerile anticipate, capcana prin care Iohannis se descotorosește de  Orban? Cine se pregătește să intre în jocuri

Anunțul președintelui Klaus Iohannis – întărit de premierul Ludovic Orban, printr-o declarație oficială – privind intenția forțării alegerilor anticipate a cauzat, așa cum era de așteptat, multiple scenarii, unele dintre acestea fiind vehiculate intens și la vârful PNL, în pofida consensului afișat public.

Potrivit surselor Podul.ro, o serie de lideri din imediata proximitate a lui Orban consideră că anticipatele reprezintă și o manevră prin care Klaus Iohannis se descotoresește de actualul premier. Mai mult chiar, aceleași surse susțin că șeful statului îl îndeamnă insistent pe Ludovic Orban să intre în bătălia pentru Primăria Bucureștiului, deși ar fi vorba despre o campanie mai mult decât problematică în care șeful PNL nu ar intra cu multe șanse.

Potrivit sondajelor interne, deși nici el nu stă grozav, Rareș Bogdan are șanse mai mari decât Orban, însă europarlamentarul nu prea dă semne că l-ar entuziasma o astfel de candidatură – aceasta deși, inițial, Bogdan a fost adus în PNL și cu ”argumentul” unei eventuale candidaturi la Primăria Capitalei, unde situația poate fi oricând dinamitată de viitorul candidat al Alianței USR-Plus.  

În aceste condiții, având în vedere ezitările lui Rareș Bogdan, liderii din preajma lui Ludovic Orban sunt convinși că fostul jurnalist vizează chiar funcția de premier, fiind exclus ca președintele Iohannis să-l nominalizeze din nou pe Orban la Palatul Victoria, în condițiile în care-l împinge spre o candidatură la Primăria Bucureștiului.

Trebuie spus că o candidatură a lui Orban la locale i-ar prinde bine lui Klaus Iohannis, indiferent de rezultat, de aceea șeful PNL refuză categoric să intre într-un astfel de joc. Presupunând că ar eșua (doar a mai pățit-o de câteva ori, însă în alte contexte), acesta și-ar șubrerzi poziția pe linie de partid, riscând să rămână fără fotoliul de președinte și să iasă din jocurile la vârf. Dacă însă ar câștiga, asta ar însemna tot că ar pleca de la șefia PNL, Primăria Capitalei nefiind vreun part-time job, Iohannis putând astfel să-și impună un favorit de pe o listă extrem de scurtă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.