Camera Reprezentanţilor din SUA urmează să se pronunțe asupra trimiterii în Senat a actului inculpării lui Trump. Republicanii sunt încrezători


Camera Reprezentanţilor din SUA urmează să se pronunțe asupra trimiterii în Senat a actului inculpării lui Trump. Republicanii sunt încrezători

Șefa Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi se întâlneşte marţi cu colegii săi în vederea trimiterii în Senat a actului inculpării lui Donald Trump, semnalând astfel iminenţa procesului în vederea destituirii preşedintelui american, relatează presa franceză.

Aleasa din California a lansat marţi discuţii - cu uşile închise - cu membrii majorităţii democrate, pentru a stabili modalităţile şi calendarul acestei proceduri istorice.

Presa americană scrie, citând surse din cadrul partidului, că Pelosi i-a anunţat pe congresmeni că un vot urmează să aibă loc miercuri, în sesiune plenară, în vederea oficializării trimierii în Senat a capetelor de acuzare reţinute împotriva preşedintelui republican.

Această rezoluţie ar urma, potrivit presei, să definească aleşii din cadrul Camerei Reprezentanţilor care vor juca rolul de procurori în procesul lui Donald Trump, acuzat de faptul că a abuzat de funcţia pe care o deţine pentru a convinge Ucraina să-l cerceteze pe unul dintre rivalii săi ş pentrui că ar fi obstrucţionat ancheta Congresului.

Liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell s-a declarat pregătit să acţioneze rapid.

”Camera a făcut suficient rău. Senatul este pregătit să să-şi asume responsabilităţile”, a declarat el în incinta Camerei superioare a Congresului.

Potrivit regulilor Senatului, procesul începe atunci când echipa procurorilor Camerei va traversa culoarul Capitoliului pentru a se duce în Senat, pentru a citi capetele de inculpare împotriva lui Donald Trump.

După aceea, preşedintele Curţii Supreme a Statelor Unite John Roberts, însărcinat de Constituţie să supervizeze dezbaterile, va jura să fie ”imparţial” şi îi va pune pe cei 100 senatori să depună jurământul, ei fiind consideraţi judecătorii şi totodată juraţii porcesului.

Donald Trump a fost inculpat de ”abuz de putere”  şi ”obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului” la 18 decembrie, printr-un vot în Camera Reprezentanţilor.

Democraţii, care dispun de doar 47 din cele 100 de mandate în Senat, sunt conştienţi că nu au practic nicio şansă să obţină destituirea preşedintelui, în contextul în care este necesară o majoritate de două treimi.Însă ei speră să apară informaţii stânjenitoare pentru Donald Trump. Fără martori şi documente suplimentare, ”procesul în Senat va deveni o farsă, o reuniune televizată a unui proces fictiv”, a recunoscut luni liderul democraţilor în Senat Chuck Schumer.

Democraţii au aprobat prin vot "impeachment-ul", convinşi că Donald Trump a folosit mijloacele statului pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei, cu scopul ca aceasta să anunţe o anchetă cu privire la Joe Biden, care ar putea fi adversarul său în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Ei îi reproşează lui Donald Trump că a blocat un ajutor militar destinat acestei ţări, aflată într-un conflict armat cu Rusia, pentru a-şi atinge scopurile personale.

Republicanii, care fac bloc în jurul lui Donald Trump, denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de democraţi care, în opinia lor, nu şi-au revenit niciodată după înfrângerea din 2016.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.