Ștefan Mandachi pune tunurile pe Guvernul Orban: "Am sentimentul că suntem în ianuarie 2019, nu în 2020"! Antreprenorii nu își pot face planul de afaceri pe termen lung!


Ștefan Mandachi pune tunurile pe Guvernul Orban: "Am sentimentul că suntem în ianuarie 2019, nu în 2020"! Antreprenorii nu își pot face planul de afaceri pe termen lung!

Antreprenorul Ștefan Mandachi, cunoscut pentru campania #ȘîEU, cel care a construit primul metru de autostradă din Moldova, a luat în vizor Guvernul Orban împreună cu un grup de antreprenori (cu cifre cumulate de aprox. 1 miliard euro). 

Concret, antreprenorul a trimis o cerere Guvernului Orban prin care să i se clarifice "CÂND ÎNCEPE ȘI CÂND SE FINALIZEAZĂ AUTOSTRADA MOLDOVEI? Anul, luna, ziua! VA AJUNGE ACEASTĂ AUTOSTRADĂ ȘI LA SUCEAVA? Da sau ba?".

Apelul disperat al antreprenorilor a venit în contextul în care aceștia nu își pot face un plan de afaceri pe termen lung, întrucât nu există predictibilitate în privința construcției autostrăzilor: "Una e să faci trei ore de la Suceava la București (pe autostradă) și alta e să faci opt ore (prin sute de sate). Pentru diferența de cinci, șoferii sunt plătiți la oră, iar mașinile reparate la săptămână. Cinci ore înmulțit cu vreo cinci-șase ani, rezultă milioane de euro, diferențe care se trec în tabel, la secțiunea cheltuieli. Ce notez în plan? Inclusiv eu, investitorul român, ca să-mi verific prăvăliile din Târgu Jiu sau Timișoara, ”consum” 12-15 ore în loc de 4-5. Diferențele ar trebui trecute într-o coloană în excel, la capitolul ”cheltuieli” psihice/ stres/ nervi/ pericole/ riscuri/ absurdități".

"Măcar să știm o treabă: se face autostradă peste 50 ani. Foarte bine! Dar măcar să nu o mai bâjbâim. Și cu asta basta, ne vedem de treabă. Ce-i așa mare șoc într-un astfel de răspuns? De 30 ani ne-am obișnuit. Nu suntem virgini la primirea unor astfel de vești. Ne luăm de-o grijă și ne alcătuim și noi planul de afaceri. Mai bine așa decât să reînceapă incertitudinea, camuflarea realității, scuzele", a subliniat Mandachi. 

Redăm cererea trimisă premierului:

"DOMNULE PRIM-MINISTRU LUDOVIC ORBAN

Subsemnatul, Ștefan Mandachi, în calitate de om de afaceri român, investitor local, contributor la Bugetul de stat al României, plătitor de impozite și taxe, înțeleg să formulez prezenta:

CERERE URGENTĂ DE CLARIFICARE

Îmi motivez cererea cu un singur argument. Pe cât de simplu, pe atât de necesar și firesc într-o Românie normală: SĂ ÎMI FAC PLANUL DE AFACERI LA ÎNCEPUT DE AN.

După cum bine știți, ca să îți faci un plan de afaceri, ai nevoie de date concrete. Doar cu gândire pozitivă și cu vorbe, nu rezistă în timp nicio afacere. Orice plan are un termen limită, nu se fac planuri cu scadența la veșnicie. Nu putem să întocmim o strategie pe termen lung, fără să ne bazăm pe date precise și reale. Ar fi o înșelătorie la adresa salariaților și colaboratorilor noștri, o iluzie antreprenorială, un proiect mincinos și fantezist.

Există plan pentru o zi sau pentru o lună – pe acestea deja le-am terminat. Dar cel mai important pentru afacerea mea este planul pe un an, trei, cinci sau zece ani. Cel puțin, așa înțeleg eu că se scrie viitorul sănătos al unei companii. În funcție de termen, se trasează investițiile, se gândește marketingul, se estimează vânzările, se angajează managerii etc. O țară se poate conduce fără plan? Fără strategie? Imposibil! Prin urmare, cunoașteți importanța planificării. Noi nu am intrat în N.A.T.O și U.E. fără un plan solid. La un alt nivel, desigur, și companiile au nevoie de această unealtă de orientare în viitor.

La început de an, mă întreabă partenerii de afaceri și contabilii ce strategie de dezvoltare vom aborda, pe termen scurt, mediu și lung. Nu știu ce să le răspund, de aceea vă solicit ajutorul. Am sentimentul că suntem în ianuarie 2019, nu în 2020. Efectiv stau confuz cu pixul în mână și hârtia în față.

În ceea ce mă privește, mi-am propus să achiziționez un teren în vederea construirii unor fabrici de producție la Suceava, pentru a aproviziona rețeaua de francize și ca să-mi coordonez mai bine afacerea. Momentan, am fabrici partenere în țară, dar niciuna în Moldova și nu reușesc să le monitorizez eficient, pentru că locuiesc la Sfântu Ilie, Suceava.

Vreau să dezvolt aprox. 20 restaurante noi în Moldova în următorii ani. De asemenea, intenționez să construiesc un nou complex hotelier în Bucovina (unde am construit unul deja). Nădăjduiesc să atrag investitori și colaboratori și să dezvolt noi francize, aici, la mine acasă. Totul cu capital autohton 100% românesc, cu banii câștigați prin muncă fiscalizată. Întrebare: are sens? Trec asta pe plan?

Moldova este cea mai săracă regiune din România și din Uniunea Europeană. Trebuie să beneficiem de investiții mult superioare pentru a recupera decalajele de dezvoltare. Avem cele mai mici exporturi din toată România și cel mai mic PIB pe cap de locuitor din țară. În cinci ani, în șoselele Moldovei s-au investit de 15 ori mai puțin decât în Banat și Ardeal. Mă simt izolat în țara mea.

Una e să faci trei ore de la Suceava la București (pe autostradă) și alta e să faci opt ore (prin sute de sate). Pentru diferența de cinci, șoferii sunt plătiți la oră, iar mașinile reparate la săptămână. Cinci ore înmulțit cu vreo cinci-șase ani, rezultă milioane de euro, diferențe care se trec în tabel, la secțiunea cheltuieli. Ce notez în plan? Inclusiv eu, investitorul român, ca să-mi verific prăvăliile din Târgu Jiu sau Timișoara, ”consum” 12-15 ore în loc de 4-5. Diferențele ar trebui trecute într-o coloană în excel, la capitolul ”cheltuieli” psihice/ stres/ nervi/ pericole/ riscuri/ absurdități.

Statul nu îmi dă bani de pomană ca să mă dezvolt, ci contractez creditele de investiții la bănci. Mă îndatorez cu dobândă pe cinci, zece, poate chiar douăzeci de ani, nu pe câteva luni. Trebuie să știu și eu în ce mă bag în anii ăștia. E firesc să vă întreb, am nevoie de o elucidare acum la început de an. Anii trec, guvernele se schimbă, dar Banca nu uită și nu iartă. Întrebare 1: are sens să continui planul de investiții în Moldova, România? Întrebare 2: ce scriu în plan pentru următorii ani: trei ore sau opt ore?

Încet dar sigur, reîncep scuzele, acuzele și pildele clasice, că nu sunt bani, că s-au lăsat găuri în buget și alte motive vechi și noi, care pot îmbolnăvi de nervi un om sănătos. Toate vin dinspre guvernul dvs. Până nu demult, erați convins că dacă dispare din peisaj inaptul vechi guvern, se va face autostradă. Dar când, mai exact? Incertitudinea ne falimentează psihic și practic.

Știm cu toții că Dăncilă & co au administrat catastrofal construcția autostrăzilor, nu mai e nevoie să ne reamintească zilnic câte un ministru. Scuzele lor de atunci sunt identice cu cele de acum. Ba nu, cele de acum, par mai hilare având în vedere că nu le-ați pomenit nici ipotetic atunci când ați contestat vechea orânduire. Parcă n-aș vrea să treacă un an până ce vă instalați, încă unul până ce vă faceți încălzirea și peste doi-trei ani să ne victimizăm pentru trăznăile PSD, PDL, USL, CDR, FSN ETC. Am așteptat cu nerăbdare o clarificare la început de ianuarie 2020. Nimic!

Ajunge! Este timpul să știm una și bună: vă rog în mod respectuos să ne clarificați cu subiect și predicat, pe românește, cu date fixe și cifre concrete:

1. CÂND ÎNCEPE ȘI CÂND SE FINALIZEAZĂ AUTOSTRADA MOLDOVEI? Anul, luna, ziua! VA AJUNGE ACEASTĂ AUTOSTRADĂ ȘI LA SUCEAVA? Da sau ba?
Dacă nu îmi furnizați aceste detalii imediat, efectiv nu pot să încep planul de afaceri. Și precum probabil știți, fără strategie, mă paște falimentul! Nu doar pe mine, ci pe toți oamenii de afaceri din zonă. Chiar și pe aceia care tac. Dacă îmi veți răspunde cu orice alte eschive frazeologice în afară de cifre și date, eu personal consider că răspunsul nu există. Anul, ziua, luna! Aproximări tot am avut.

Măcar să știm o treabă: se face autostradă peste 50 ani. Foarte bine! Dar măcar să nu o mai bâjbâim. Și cu asta basta, ne vedem de treabă. Ce-i așa mare șoc într-un astfel de răspuns? De 30 ani ne-am obișnuit. Nu suntem virgini la primirea unor astfel de vești. Ne luăm de-o grijă și ne alcătuim și noi planul de afaceri. Mai bine așa decât să reînceapă incertitudinea, camuflarea realității, scuzele.

Alături de mine, înțeleg că ar mai fi solidar un grup de antreprenori (cu cifre cumulate de aprox. 1 miliard euro), care ar avea nevoie de același tip de răspuns din partea dvs. Și ei vor să știe dacă mai cumpără camioane, terenuri agricole, flote auto, dacă fac fabrici, ferme, uzine, școli private, pensiuni, centre de fitness, papuci, mobilă, magazine de bricolaj, cafenele și alte prăvălii, la noi în Moldova. Cu toții stăm cu pixul în mână și hârtia albă în față, ca să începem strategia. Deci?

15 ianuarie 2020, Sfântu Ilie, Suceava, Moldova, România avocat Ștefan Mandachi".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.