SURSE. OUG pentru alegerea primarilor în două tururi. Iohannis: "În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație"


SURSE. OUG pentru alegerea primarilor în două tururi. Iohannis: "În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că Guvernul pregăteşte un proiect de trecere la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Jurnalist: În legătură cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin, s-a ajuns la o decizie dacă își va asuma Executivul răspunderea pe această lege?

Klaus Iohannis: Pot să vă spun că în foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi.

Jurnalist: Prin angajarea răspunderii sau prin Parlament?

Klaus Iohannis: Veți observa direct atunci când urmăriți activitatea Guvernului.

Jurnalist: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea ieri că a trimis liderilor europeni o scrisoare prin care spune că se face un abuz, acela că se schimbă legile electorale în România cu două, trei luni înainte de alegeri.

Klaus Iohannis: Fiecare cu interpretarea lui. Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de Guvern în foarte scurt timp. Eu am mai spus acest lucru. Este soluția – alegerile în două tururi – este soluția cea mai bună. Evident că asta este o chestiune care, pe urmă, va trebui să intre în circuitul legislativ și vom vedea cum decurg lucrurile.

Jurnalist: Varianta cea mai rapidă ar fi o ordonanță de urgență. S-a discutat despre oportunitatea unei ordonanțe de urgență pe alegerea primarilor în două tururi?

Klaus Iohannis: Veți primi de la Guvern foarte concret variantele pe care le vor promova. Nu cred că este rolul meu să vă spun ce va face Guvernul.

De altfel, G4media a precizat că, potrivit surselor, Guvernul Orban va adopta o ordonanță de urgență pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. În aceeași OUG va fi prevăzută și dublarea numărului de parlamentari care reprezintă românii din Diaspora, ajungându-se la 4 senatori și 8 deputați. (citiți AICI articolul)

Mai mult, și jurnalista Oana Stănciulescu a precizat pe Facebook că a analizat declarațiile premierului României, Ludovic Orban, și ale președintelui Klaus Iohannis și a subliniat că Guvernul nu își va asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, ci va da OUG.

CITIȚI ȘI: Pesediștii, în perfuzii. Oana Stănciulescu: Guvernul Orban va da OUG pe alegerea primarilor în două tururi!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.