Militarii americani au blocat accesul trupelor rusești la un câmp petrolier din nord-estul Siriei. Rușii nu au crâcnit în fața forțelor SUA și a kurzilor YPG


  • ACP
  • Jan 20, 2020 16:43
  • 972
Militarii americani au blocat accesul trupelor rusești la un câmp petrolier din nord-estul Siriei. Rușii nu au crâcnit în fața forțelor SUA și a kurzilor YPG

Despre trupele ruse din Siria se știe că au statutul de aliate și salvatoare ale regimului Assad, ceea ce le asigură autoritate, un oarecare prestigiu și o libertate mare de mișcare în teritoriu. Au baze militare mari, porturi, aeroporturi și toată susținerea regimului de la Damasc. Armamentul greu și susținerea aeriană le oferă o poziție solidă.

În schimb, trupele americane sunt în număr din ce în ce mai mic în Siria, datorită hotărârii președintelui Trump de a nu păstra blocați militarii americani într-un teritoriu ostil unde lucrurile nu par să se simplifice curând.

O știre publicată de Agenția Anadolu, obținută de la surse locale din Siria, arată însă o situație mai puțin cunoscută a militarilor ruși din Siria – sâmbătă, mai multe mașini blindate ale armatei ruse au fost oprite și întoarse din drumul către un câmp petrolier, la un punct de control instituit de o patrula americană. Rușii se îndreptau către câmpul petrolier Rumeylan, la nord-est de Hasakah, regiune aflată sub ocupația kurzilor din YPG, despre care turcii spun că sunt cei din armata teroristă PKK, numai că sub alt nume. În ciuda tensiunilor apărute între militarii ruși și cei americani, când cei din urmă le-au cerut să se întoarcă de unde veniseră, în districtul Amuda, rușii nu au avut ce face și au renunțat să își continue misiunea. Prezența bazei militare aeriene americane în Rumeylan a fost motivul oficial pentru care rușilor nu le-a fost permis să își continue drumul în regiunea amintită.

Această situație nu e deloc una singulară, un alt convoi al armatei ruse fiind oprit de către trupele YPG, joi, să treacă prin Qamishli și să creeze o zonă militară lângă câmpul petrolier din Rumeylan.

Așadar, în teritoriul sirian, rușii au putere și autoritate, dar nu în fața militarilor americani. Ori kurzi – mai multe detalii AICI.