Activista civică Oana Vasiliu a părăsit USR “ca o doamnă”: Nu faceți campanie electorală în orfelinate!


Activista civică Oana Vasiliu a părăsit USR “ca o doamnă”: Nu faceți campanie electorală în orfelinate!

Oana Vasiliu este cunoscută în Iași nu doar pentru activismul ei civic, ci pentru numeroasele acțiuni umanitare, care au scos la iveală putregaiul din comunitățile sărace ale orașelor mari. Mai mult, ea a arătat, în timpul ultimilor câțiva ani, că vocea unui om determinat să lupte se aude uneori mai tare decât zumzetul mulțimilor. Pentru că și-a dorit să facă și mai mult, Oana a ales să încerce politica, urmărind ca, de pe baricada USR, să schimbe lucrurile care nu funcționau în jurul ei mai ușor.

Se pare că acest obiectiv nu a putut fi atins în interiorul formațiunii politice, motiv pentru care activista a scris pe o rețea de socializare că a decis să încheie scurta ei relație cu politica și să iasă din USR “ca o doamnă”. Motivele care reies din postare par a fi acelea că în interiorul formațiunii politice, Oana nu s-a simțit apreciată și că strategia electorală a partidului depășea limitele de suportabilitate ale tinerei.

“Dragilor, drumul meu în politică s-a încheiat astăzi. Am venit în partid din postura de activist civic dar mai ales social la invitații insistente din partea conducatorilor useristi din Iași și nu numai, și care o spun drept m-au onorat. Am intrat pe ușa partidului ca o doamnă, ca o doamnă voi pleca. Demnă, dreaptă, fără scandal, așa cum poate din nefericire v-ați obișnuit să citiți pe facebook.

Voi fi în schimb în ședințele de Consiliu Local din postura de activist social. Voi încerca să duc la capăt proiectele sociale la care am lucrat în ultimul an, vorbind cu sute de oameni.

Voi face tot ce ține de mine să le duc la capăt, fără să promit în schimb marea cu sarea. Le voi pune pe masă la ședințele de consiliu local și voi cere atât dreptate cât si drepturi pentru segmentul de oameni pentru care lupt de atâta vreme, de la toți cei care sunt acolo, indiferent de partid.

Voi fi îngerul oamenilor așa cum m-au numit cei pe care i-am salvat din situații limită din orice postură m-a pus viața sau m-ar pune, indiferent că e politică sau nu mai e.

Colegii mei useriști au ales și le respect decizia și votul. Sunt cam pe la coada listei. Mă onorează totuși faptul că am atâția colegi valoroși pe locuri neeligibile. Iată, simțul umorului și autoironia nu mă părăsește nici acum. Însă dacă puneți locul 1 în fața mea sau locul 18 sau chiar ultimul, eu sunt același om valoros. Nu am pierdut nimic. M-am prezentat la alegerile interne cu demnitate, am muncit cu pasiune la proiect, nu am făcut compromisuri.

Pe voi vă rog să aveți încredere în decizia mea, una cântărită bine, după zile bune de la eveniment. Simt că nu mai pot face mare lucru pentru oameni, din postura de membru de partid momentan, din contra…

O rugăminte am la plecare. Nu faceți campanie electorală în orfelinate. Nici un partid nu ar trebui să facă asta. Dacă ar fi după mine, aș închide porțile orfelinatelor, câte mai sunt ele...în fața partidelor politice atât în pre campanie cât și în campanie”, a mărturisit Oana Vasiliu pe Facebook.

Reacțiile au fost, în mare parte, de profundă dezamăgire, mai mulți prieteni ai acesteia susținând că, în urma plecării Oanei, pierderea substanțială va fi decontată de USR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.