Șefia PG, DNA și DIICOT. Care este cea mai controversată propunere


Șefia PG, DNA și DIICOT. Care este cea mai controversată propunere

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat marți care sunt propunerile pe care le va înainta CSM pentru funcțiile de conducere din marile parchete, Parchetul General, DNA și DIICOT. În timp ce propunerea pentru funcția de procuror general, Gabriela Scutea, a fost printre cei care au blocat OUG 13, iar Crin Bologa, propus pentru șefia DNA, critică vehement existența Secției Speciale, Giorgiana Hosu, propusă pentru șefia DIICOT, este contestată privind modul în care s-a ocupat de cazul tragediei de la Caracal.

Funcția de procuror general: Gabriela Scutea

Conform G4media, Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada OUG 13. Potrivit unor surse, ea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Justiției de la acea vreme, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței care impunea un prag la abuzul în serviciu și îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive. În termenul de 10 zile au izbucnit însă proteste masive care au determinat Guvernul Grindeanu să emită o nouă OUG de anulare a celebrei OUG 13.

Gabriela Scutea a fost adjuncta procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi, iar între 2013 și 2016 a fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că Gabriela Scutea a prezentat cel mai bun plan de management și că este un procuror care cunoaște bine MCV.

Funcţia de şef DIICOT - Elena- Giorgiana Hosu

Giorgiana Hosu are peste 20 de ani vechime. Hosu a condus DIICOT ca interimar după demisia lui Felix Bănilă din fruntea instituției. Aceasta a instrumentat mai multe dosare importante, între care se numără şi cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Alte dosare instrumentate de procuror sunt: cel al omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie, cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”.

Hosu a candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

În 2017, soţul Giorgianei Hosu, Dan Hosu, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă.

Jurnalista specializată pe justiție, Ioana Ene Dogioiu, a precizat pentru Realitatea TV că dosarul privind tragedia Caracal este strâns legat de numele Giorgianei Hosu, instituția DIICOT fiind deficitară atât în privința anchetei, dar și privind relația cu familiile îndurerate. 

CITIȚI ȘI: Deputatul Emanuel Ungureanu le cere demisia Georgianei Hosu și Oanei Hăineală de la conducerea DIICOT: "Incredibil cât cinism"!

De altfel, deputatul USR Emanuel Ungureanu îi cerea demisia Giorgianei Hosu din funcția de procuror-șef interimar al DIICOT: "Cu un CINISM extraordinar, doamna Hosu, a înfipt cuțitul în inima mamei Luizei Melencu și a relatat public, senin, faptul că, Luiza, victima bestiei din Caracal, a mai fost violată de un alt individ...".

Funcţia de şef al DNA - Crin-Nicu Bologa

Crin Bologa a preluat, pe când avea 33 de ani, şefia DNA Cluj, devenind astfel cel mai tânăr procuror care a ocupat o asemenea funcţie.

Într-un interviu pentru "Adevărul", în 2018, Bologa mărturisea că cel mai greu caz pe care l-a instrumentat a fost o crimă petrecută în 2003, când în Valea Zalăului au fost găsite două picioare, două braţe si capul unui bărbat. Complexitatea cazului a fost dată de faptul că nu se ştia dacă este vorba despre una sau două victime, în condiţiile în care persoanele care au recunoscut braţele ca fiind ale unui vecin de-al lor susţineau despre capul găsit că nu ar fi al aceluiaşi individ. Ulterior, cu ajutorul medicului legist, procurorul de caz a stabilit că respectivul cap fusese fiert în prealabil, lucru care explica de ce era mai mic şi deformat. La scurt timp după ce a identificat victima, a fost găsit şi criminalul.

Atuurile lui Crin Bologa le-au reprezentat cunoașterea DNA, pentru că a lucrat în DNA și nu a avut legături „cu pasivele DNA”, prestația la interviu, despre care Predoiu a spus că „a fost impresionantă”.

„Aduce garanția că lupta anticorupție va continua energic”, a mai spus ministrul.

Ce spune Bologa despre controversata Secție Specială: "Existența Secției Speciale o văd ca pe o jignire la adresa procurorilor și judecătorilor corecți din țara asta. S-a creat o instituție numai pentru procurori și judecători, ce nu a mai existat niciodată în această țară, iar derapajele pot apărea și în această secție ca la orice altă structură de parchet".

În cadrul interviului de concurs pentru șefia DNA, Crin Bologa a susținut că situația DNA trebuie analizată, întrucât activitatea instituției a scăzut și cantitativ, dar și calitativ. 

„Acum sunt foarte multe dosare pe rol, procurorii sunt încărcați. De la an la an se reduc dosarele DNA cu 2-3000. Sesizările sunt din ce în ce mai puține. (…)Trebuie văzut câte dosare vor rămâne de competență. Vom trece la o structură foarte suplă ca în Spania de exemplu? Sau va trebui să fie extinsă din nou comoetența DNA? Asta se va vedea în timp”, a spus acesta.

„Din păcate, în ultima vreme, activitatea DNA a înregistrat scăderea sub aspect calitativ dar și cantitativ. S-a redus numărul dosarelor soluționate, s-a redus numărul inculpaților trimiși în judecată (ș.a.m.d). În ceea ce privește operativitatea, este la un nivel foarte scăzut.

Datele din 2018 arată că din 3547 de dosare, doar 1226 au fost soluționate. (…) Aceleași scăderi s-au înregistrat și în activitatea judiciară. Procurorii au participat la mai puține cauze", a mai afirmat procurorul

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.