Magistrații țin cu dinții de pensiile speciale. Protest de amploare în Justiție


Magistrații țin cu dinții de pensiile speciale. Protest de amploare în Justiție

Curtea de Apel și Tribunalul București, dar și Curtea de Apel Craiova își vor suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminată, magistrații fiind nemulțumiți de posibila eliminare a pensiilor speciale, conform G4media și Realitatea

Suspendarea activității va opera de drept, începând de mâine, cu excepția cauzelor urgente, cum ar fi discutarea măsurilor preventive. Mai mult, Curtea de Apel Craiova își va suspenda activitatea, potrivit surselor, din data de 27 ianuarie. 

Amintim că legea privind eliminarea pensiilor speciale va intra la votul deputaților în data de 28 ianuarie, conform unui anunț făcut de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

"Am decis ca în 28 ianuarie să fie plen pentru votarea proiectului privind pensiile speciale. Nu mai avea rost ca PNL să faca o altă solicitare de sesiune extraordinară, chiar era un joc mai mult politic și dădea o notă de neseriozitate", a declarat Ciolacu.

Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru păstrarea beneficiilor și pentru magistrați, arată Hotnews.

Judecătorul Cristi Danileț spunea că s-ar fi bucurat să-i vadă la proteste pe magistrații care protestează acum pentru pensiile de serviciu și atunci când era mutilată justiția de PSDragnea. 

Judecătorul Cristi Danileț, pe 20 ianuarie: "Nu ies şi nu voi ieşi în stradă pentru pensii.

E libertatea fiecărui magistrat să decidă pentru ce protestează. Am arătat acum câteva zile că există două decizii ale CCR privind pensiile de serviciu (nu speciale) ale magistraţilor, am argumentat că acestea nu pot fi eliminate şi cred că proiectul de lege pe acest subiect va ţine cont de CCR, altfel riscă să cadă testul de constituţionalitate.

Cu privire la pensiile magistraţilor, în această săptămână au fost reacţii instituţionale ale CSM, Procurorului General şi Preşedintelui ÎCCJ. Nu cred că sunt adecvate proteste de masă pe acest subiect. Nu din partea magistraţilor.

Tare m-aş fi bucurat să îi văd pe aceşti colegi alături de noi, cei care am protestat fix acum doi ani şi acum câteva luni pentru independenţa justiţiei şi respectarea standardelor internaţionale privind organizarea acesteia, când legile justiţiei şi codurile penale erau făcute praf".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.