Fiul femeii moarte la Constanța, după ce a așteptat 16 ore să fie consultată, relatare revoltătoare despre nesimțirea medicilor și asistentelor. „Ne-au zis că putem să mergem și la Dumnezeu”


Fiul femeii moarte la Constanța, după ce a așteptat 16 ore să fie consultată, relatare revoltătoare despre nesimțirea medicilor și asistentelor. „Ne-au zis că putem să mergem și la Dumnezeu”

Constantin Popa, fiul doamnei decedate în incinta Spitalului Județean Constanța, după 16 ore de așteptare în zadar în holul Unității de Primiri Urgențe –UPU, dezvăluie că niciun medic nu a vrut să se ocupe de mama sa. Ba mai mult, după ce femeia murise, iar soțul care o însoțea a amenințat că le va face plângere pentru felul în care au gestionat situația, o asistentă medicală a răspuns obraznic că poate să meargă cu jalba în băț până la Dumnezeu că nu are nimeni ce să le facă.

Ajuns la spital după 12 ore de când mama sa bolnavă, alături de tatăl său, așteptau să fie băgați în seamă de cadrele medicale, fiul femeii decedate povestește că a rămas și el să aștepte alături de părinți. Au mai trecut alte patru ore, tot în zadar. „I-au făcut un EKG și niște analize de sânge și cam atât. A fost trimisă să aștepte pe hol mai departe”, a mai relatat bărbatul îndoliat.

„Medicii de la UPU erau prin birouri”, a mai povestit Constantin Popa pentru Digi24.

Firul poveștii

Sâmbătă dimineaţă, femeia a început să se simtă rău. Era răcită de câteva zile şi avea probleme respiratorii. A ajuns la spitalul din Constanța în jurul orei 6.30, după cum a relatat familia. Constantin Popa a fost sunat de tatăl său, după aproximativ 12 ore, disperat că niciun medic nu-i acordă soției îngrijiri medicale, iar aceasta se simte tot mai rău. Fiul femeii spune că a ajuns la spital, unde a început să facă presiuni asupra medicilor. Abia atunci pacientei i s-au făcut investigațiile menționate mai sus.

La ora 23.00, tot nu venise însă vreun medic să o consulte.

„Tatăl meu a cerut cu insistență rezolvarea problemei de foarte multe ori pentru că mama respira foarte greu. Altfel, nu avea probleme anterioare de sănătate majore. Cum sunt la orice persoană mai în vârstă, cu tensiunea, cu articulațiile etc. Dar în general avea o stare fizică foarte bună. Faptul că am ajuns eu acolo, după insistențe la asistentele medicale cărora le-am spus să meargă după medici să-i cheme s-o consulte...vreau să vă spun că nu existau medici acolo. Vreau să trag un semnal de alarmă: medicii care ar trebui să fie pe UPU, trebuie să fie acolo, nu în birouri să doarmă sau se se joace pe telefoane”, a mai spus Constantin Popa, adăugând nu la UPU în acea zi nu era foarte aglomerat ca ignorarea mamei sale să fie astfel justificată.

„Nu erau medicii acolo. Am fost acolo câteva ore și nimeni, timp de aproximativ patru ore, nu a venit s-o consulte. Nici măcar să-i interpreteze rezultatele. Au apărut toți medicii în camera de reanimare, asistând neputincioși...au făcut doar prezența, să-și pună parafele. (...) Mi s-a spus la un moment dat că are apă la plămâni, cumva inima înota în apă, avea pulsul foarte scăzut...la un moment dat i-a căzut și acel senzor de la deget. I-am atras atenția asistenței că-i căzuse senzorul. A dat din umeri și a plecat. A venit o altă asistentă s-o palpeze pe abdomen, spunându-i că-i umflată. A început s-o palpeze brutal, fără să aibă habar ce are mama mea care acuza dureri foarte grave în momentul în care asistenta o palpa atât de dur. Nu se poate să ne lăsăm copiii și părinții pe mâna unui astfel de personal, total nepregătit. Trebuie schimbat total modul de gândi sistemul de urgență. Până în momentul decesului nu a venit niciun medic să o vadă pe mama mea, să fie clară. Voi cere să probăm asta cu camerele de surpaveghere din spital. Mama s-a stins în brațele mele. Și-a luat mascuța de pe față și a renunțat la luptă. Dacă a văzut că nici eu nu pot să mai ajut....efectiv s-a lăsat într-o parte pe scaun și asta a fost”, a mai spus Constantin Popa pentru Digi24.

Polițiștii au demarat o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă după ce un Constantin Popa a reclamat, luni, că mama sa a murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa pentru că nu a fost tratată corespunzător de medici, fiind ţinută 16 ore în Unitatea de Primiri Urgenţe.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.