Momente dificile pentru cabinetul Orban. Muzicianul Tudor Chirilă lansează un atac dur: „Au alte priorități. Să refacă USL e una dintre ele”


Momente dificile pentru cabinetul Orban. Muzicianul Tudor Chirilă lansează un atac dur: „Au alte priorități. Să refacă USL e una dintre ele”

Solistul Tudor Chirilă, figură emblematică a protestelor rezist din Piața Victoriei, scrie un mesaj scurt, dar dur la adresa guvernului Orban, pe pagina sa publică de Facebook: „Când s-a instalat, guvernul Orban promitea alegeri în două tururi. Ușor, ușor, se răzgândesc. Au alte priorități. Să refacă USL e una dintre ele.”

Într-adevăr, guvernul Orban, care a promovat marți seară nu mai puțin de 25 de OUG, a preferat să meargă în Parlament să-și asume răspundere pentru alegerea primarilor în două tururi decât să promoveze o astfel de măsură prin OUG.

Miercuri, de la ora 12.00, se dezbate moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR, care are toate șansele să treacă. Interimarul Marcel Ciolacu susține că sunt „suficiente” voturi pentru aprobare, în timp ce Ludovic Orban a spus nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici”.

„Angajarea răspunderii este o variantă mult mai democratică”, declara recent premierul la B1 TV. Orban spunea că astfel se „dă posibilitatea celor care nu sunt de acord cu proiectul de act normativ să depună moțiune de cenzură și să împiedice adoptarea proiectului de lege”.

„Nu cred că este normal să modifici prin ordonanță de urgență regimul electoral și am preferat varianta angajării răspunderii, care este o variantă mult mai bună, mult mai democratică, din multe motive. În primul rând, că dă posibilitatea parlamentarilor și grupurilor parlamentare să depună amendamente. Noi am mai aplicat această procedură, am acceptat multe amendamente în cursul dezbaterii. De asemenea, dă posibilitatea celor care nu sunt de acord cu proiectul de act normativ să depună moțiune de cenzură și să împiedice adoptarea proiectului de lege. În cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată, legea nu este adoptată”, preciza, în ianuarie, Ludovic Orban pentru B1 TV.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.