PSD a scos la înaintare un avocat prin care îi amenință pe Iohannis și Orban cu CCR: Dacă președintele desemnează același premier, decizia va ajunge pe masa lui Dorneanu


PSD a scos la înaintare un avocat prin care îi amenință pe Iohannis și Orban cu CCR: Dacă președintele desemnează același premier, decizia va ajunge pe masa lui Dorneanu

Toni Neacșu, avocatul pesedist care le-a apărat pe Bombonica Prodan şi pe Olguţa Şefu în dosarul în urma căruia Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare, precizează că președintele României, Klaus Iohannis, nu îl poate desemna tot pe Ludovic Orban ca premier după ce Parlamentul l-a demis prin vot, deoarece ar fi ”neconstituțional”.

Astfel, Neacșu spune că în situația în care Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban premier, atunci o astfel de decizie "va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natură constituțională".

”Desemnarea drept candidat de premier a aceluiasi premier caruia prin motiune de cenzura Parlamentul i-a retras sprijinul politic ridica grave probleme de constitutionalitate, iar o astfel de decizie a Presedintelui cu siguranta va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natura constitutionala.

Premierul Orban nu a fost demis (=concediat) de catre o majoritate parlamentara ci, constititional vorbind, de catre Parlament.

Presedintele nu poate face arbitrar o propunere de premier, caci asa ar desemna-o pe liftiera de la Ministerul Muncii ci, daca respecta principiul loialitatii constitutionale, acea propunere care intruneste o virtuala majoritate in Parlament.

In caz contrar, Presedintele ar putea ca prin desemnari in bataie de joc - de exemplu antrenorul lui de tenis, gradinarul de la Cotroceni si in sfarsit baiatul de la bilete de la Cinema Cotroceni - sa aiba practic in maini, oricand doreste, dizolvarea Parlamentului. Va asigur ca nu asta permite Constitutia.

Post Scriptum tehnic

Curtea Constitutionala deja a stabilit limitele in care Presedintele Romaniei poate evolua in procedura desemnarii unui candidat pentru functia de prim ministru.
Nu are nicidecum un drept de optiune arbitrar. Prin Decizia nr. 80/2014 judecatorii constitutionali au stabilit cu valoare de principiu ca

"Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care poate asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al Parlamentului." ( par. 319)

Aceasta inseamna ca este neconstitutionala desemnarea unei persoane care nu prezinta o virtuala majoritate parlamentara ori a unui candidat propus doar pentru a fi respins de Parlament. Presedintele are doar 2 optiuni: reprezentantul majoritatii absolute sau, daca nu exista, reprezentantul care are o majoritate parlamentara in spate. Desemnarea unui candidat doar pentru a fi respins astfel incat presedintele sa poata forta dizolvarea parlamentului este un act vadit neconstitutional, o incalcare a obligatiei de fidelitatate fata de Constitutie si o atitudine obligatoriu sanctionabila.

Un conflict juridic de natura constitutionala adus pe masa CCR va bloca negresit strategia pentru dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate. Situatia exceptionala a dizolvarii Parlamentului nu poate fi programata pas cu pas de la Cotroceni ci trebuie sa fie ultima varianta, de avarie, pentru o criza politica reala, totala si neprovocata”, a scris avocatul pe Facebook.

Toni Neacșu, fost membru CSM, este cel care declara anul trecut, în timpul protestului magistraților împotriva modificărilor legilor justiției de către PSD, faptul că gestul acestora este ”un atentat la siguranța națională”, numindu-i ”aventurieri iresponsabili în robă”.

Cu toate acestea, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a oferit un răspuns scurt la Digi 24 prin care contrazice analiza lui Neacșu: "Președintele poate propune pe oricine pentru funcția de premier. Mă poate propune și pe mine".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.