Meleșcanu, coșmaruri cu zăngănit de cătușe. Bolșevicul a fost citat la DNA într-un dosar conexat cu infractorul Dragnea


Meleșcanu, coșmaruri cu zăngănit de cătușe. Bolșevicul a fost citat la DNA într-un dosar conexat cu infractorul Dragnea

Senatorul Teodor Meleșcanu a fost citat, în calitate de martor, de procurorii DNA, în cazul cercetat de anchetatori ce îl vizează pe agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, care ar fi schimbat apărarea în dosarul Dragnea vs. România, conform Mediafax. Meleșcanu se va prezenta la DNA, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri. 

Este vorba despre speța în care fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, actual pușcăriaș, contesta condamnarea sa la închisoare în dosarul Referendumului. În 2017, Liviu Dragnea a depus o plângere la CEDO prin care încearcă să scape de condamnarea definitivă de 2 ani de închisoare cu suspendare din dosarul Referendumului.Inițial, solicitarea lui Dragnea a primit soluție de respingere de la agentul guvernamental al României la CEDO, la acea vreme Catrinel Brumar. Apoi, după ce în această funcție a fost numit de Guvernul Dăncilă avocatul Viorel Mocanu, el a schimbat poziția și a susținut solicitarea lui Dragnea, folosind argumentele lui Dragnea în fața Curții Europene în detrimentul intereselor României. Agentul guvernamental la CEDO are rang de secretar de stat și e subordonat Ministerului de Externe, condus la acea vreme de Teodor Meleșcanu, acesta fiind și motivul pentru care procurorii DNA vor să discute cu el, arată ziare.com

Reacția lui Meleșcanu: "În primul rând nu știu despre ce este vorba. E o citație. Am primit-o, dar din câte știu eu nu este în dosarul lui Mocanu. În zilele următoare, în calitate de martor. (...) Este posibil ca citația să fie pentru mâine, dar voi merge zilele următoare. Da, sigur că voi merge. Încă nu știu în ce dosar am fost citat".

Conform unor sursei judiciare, Meleșcanu va da explicații în dosarul în care procurorii anticorupție cercetează activitatea fostului agent guvernamental Viorel Mocanu.

Agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, a fost eliberat în luna august, la cerere, din funcția de secretar de stat, de către premierul Viorica Dăncilă, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

Demersul venea în contextul în care DNA a deschis un dosar pentru a investiga modalitatea prin care agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, a apărat interesele României în procesul deschis de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Procurorii DNA au deschis la finalul lunii iulie un dosar ce vizează activitatea agentului guvernamental al României la CEDO, iar în urma acestuia, Viorel Mocanu a depus o plângere la Secția de anchetare a magistraților potrivit căreia ar fi anchetat abuziv, în condiție în care funcția deține imunitate.

Pentru a efectua cercetări, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 - 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Mediafax, procurorii Secției de anchetă au cerut, de la DNA, să li se precizeze dacă efectuează verificări în dosarele aflate în curs de soluționare la CEDO, între acestea fiind și cauza Dragnea vs. România.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.