Orban, plan masiv de investiții în Cercetare: ”Ne readucem cercetătorii, alocăm bani pe proiecte competitive, nu pe salarii şi pe cheltuieli materiale”


Orban, plan masiv de investiții în Cercetare: ”Ne readucem cercetătorii, alocăm bani pe proiecte competitive, nu pe salarii şi pe cheltuieli materiale”

Prezent la Conferinţa "Green Deal România - Finanţare, strategie, provocări şi soluţii", care a avut loc la Camera de Comerţ şi Industrie, premierul Ludovic Orban a declarat intenția guvernului său de a rezolva problema subfinanțării Cercetării în România, un domeniu cvasi-inexistent și pus complet pe butuci de guvernele PSD din ultimii 3 ani:

"Suma alocată de stat finanţării Cercetării astăzi reprezintă 0,17% din PIB, chiar şi banii ăştia sunt alocaţi mai mult pentru a menţine nişte cheltuieli de funcţionare, mai puţin pentru a obţine rezultate din nişte proiecte de cercetare. Am absorbit fonduri europene, dar aici absorbţia de fonduri europene este foarte lentă, programele au fost mult întârziate, încercăm să recuperăm orice fel de întârziere în absorbţie. Suntem obligaţi să ne definim o strategie, pentru că obiectivul prioritar şi concentrarea tematică pe obiectivul prioritar, care înseamnă Europa inteligentă, va fi de 30%, ceea ce înseamnă aproape 6 miliarde de euro, bani care vor veni în România pentru a finanţa inovarea, cercetarea, dezvoltarea, digitalizarea", a zis Orban, citat de Știripesurse

Potrivit acestuia, în România trebuie dezvoltat un sistem care să permită inteligenţei să se manifeste şi să genereze proiecte și care să încurajeze întoarcerea cercetătorilor români emigrați:

''Investim toţi în Inovare - Cercetare, încurajăm orice fel de minte creativă, ne readucem cercetătorii, alocăm bani pe proiecte competitive, nu pe salarii şi pe cheltuieli materiale, dezvoltăm un sistem care într-adevăr să permită inteligenţei să se manifeste şi să genereze proiecte sau pierdem trenul. Eu sunt optimist, mai ales sunt convins că românul e foarte ingenios, românul are o inteligenţă nativă şi capacitatea de a se descurca, de a găsi întotdeauna soluţii originale, soluţii noi, uneori ca să dribleze, alteori ca să dea pase cu călcâiul, poate ne ducem şi noi direct la ţintă prin soluţiile pe care le găsim. De altfel, inclusiv cu investitorii străini, în foarte multe dintre discuţiile pe care le avem încercăm să stimulăm prezenţa unor centre de cercetare - dezvoltare pe teritoriul României", a menţionat Orban.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.