Marea Britanie ne-a livrat „marfă de calitate”: 16 containere pline cu deșeuri. Cum a ajuns România groapa de gunoi a Vestului


Marea Britanie ne-a livrat „marfă de calitate”: 16 containere pline cu deșeuri. Cum a ajuns România groapa de gunoi a Vestului

Un alt caz de importuri ilegale de deșeuri care indică tot mai limpede că România este groapa de gunoi a Europei Occidentale a fost semnalat de autoritățile din Portul Constanța Sud Agigea.

Astfel, la bordul unui vapor venit din Marea Britanie au fost descoperite, joi, mai multe containere pline cu gunoaie. În acte, gunoaiele figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand, informează Mediafax.

În imaginile prezentate de reprezentanții Gărzii de Coastă se observă saci în care sunt aruncate la întâmplare castroane, pahare, obiecte electrocasnice sau produse din sticlă sparte.

„În data de 20.02.2020, polițiștii de frontieră au efectuat controlul fizic la 16 containere descărcate de pe o navă, pavilion Olanda, sosită din direcția Marea Britanie, în Portul Constanța Sud Agigea. Astfel, s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind obiecte de uz casnic second hand, acestea erau deșeuri inutilizabile”, a informat Garda de Coastă.

Containerele sunt deținute de o societate din București. În această cauză sunt cercetați doi cetățeni români, în vârstă de 36 și 33 de ani, și un cetățean britanic, de 34 de ani, pentru exportul sau importul de deșeuri.

Potrivit Gărzii de Coastă, toate obiectele găsite în containere vor fi returnate expeditorului. Acțiunea polițișilor de frontieră a avut loc sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și s-a desfășurat în cooperare cu lucrători din cadrul OPC, Garda de Mediu, Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea și DSP Constanța. VIDEO AICI

Tone de deșeuri intră clandestin în țară și ajung să fie depozitate pe câmpuri ori arse în fabricile de ciment.

Garda de Mediu a descoperit în ultimii doi ani 15 importuri ilegale de gunoaie. Ultimul, zilele trecute în Bihor, unde au ajuns 700 de tone de resturi din Italia, intrate în țară la sfârşitul anul trecut. Nu este clar prin ce vamă au trecut camioanele cu cele peste 700 de tone de resturi textile, plastic şi cauciuc şi nici cum vameşii le-au permis accesul în ţară, scrie siteul stirileprotv.ro.

Pe o parte dintre ele firma care le-a adus în România a încercat să le ascundă în apropierea unui fost cap din Ineul de Criș, judeţul Bihor.

Specialiştii spun că alte ţări preferă să îşi trimită gunoiul la noi pentru că avem unele dintre cele mai mici costuri de depozitare.

Pentru o tonă de resturi depozitată în România se plăteşte cel mult 30 de euro, în timp ce în ţările din vest preţul ajunge la 150 de euro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.