Coronavirusul bate la ușă. Oreste, mesaj către români: "Isteria colectivă este infinit mai periculoasă decât orice fel de pandemie"


Coronavirusul bate la ușă. Oreste, mesaj către români: "Isteria colectivă este infinit mai periculoasă decât orice fel de pandemie"

Hypermarketurile au fost luate cu asalt de români pe perioada ultimelor zile, aceștia vrând să fie pregătiți pentru momentul în care va fi confirmat primul caz de coronavirus în România. Isteria colectivă s-a produs din cauza răspândirii unor fake news-uri alarmiste pe rețelele sociale. Astfel, românii au plecat în căutarea măștilor de protecție și alimentelor pentru zile negre. 

În acest context, jurnalistul Oreste Teodorescu lansează un îndemn la calm, atrăgând atenția că "isteria colectivă este infinit mai periculoasă decât orice fel de pandemie".

Astfel, Oreste prezintă o serie de date care relevă că bolile precum cele de inimă, diabetul, cancerul sau un stil de viață nesănătos cauzează o rată de deces mult mai mare comparativ cu cea pe care o cauzează coronavirusul. 

Redăm mesajul jurnalistului:

"Câte ceva simplu de știut înainte să ne isterizăm și să devalizăm rafturile cu zahăr și ulei.

Pe 10 februarie, ziua în care in China au murit 108 oameni de la virus, în aceiasi zi 26 283 de oameni au murit de cancer. În aceiasi zi 24 641 au murit de boli de inimă si 4300 de diabet.
Și de 27 de ori mai mulți oameni s-au sinucis comparativ cu numărul celor care au murit din cauza coronavirusului.

Sunt șanse de 1000 de ori mai mari să moara cineva de la o dietă nesănătoasă, de la tutun sau de la alcool decât de coronavirus.

Și încă ceva: dacă nu ești chinez din Wuhan și Hubei, locuiești în România și nu ești vizitat de rudele din regiunile italiene în carantină ai neșansa de 1 la 45.000.000 să fii infestat cu Covid-19...

PS: Isteria colectivă este infinit mai periculoasă decât orice fel de pandemie. De ce? Pentru ca ea generează victime și prejudicii printre oamenii perfect sănătoși!".

De asemenea, jurnalistul publică un tabel care arată că rata mortalității este una redusă în cazul coronavirusului, care de obicei afectează persoanele în vârstă sau cele care mai au și alte afecțiuni medicale.

Sursa foto: Bucuresti City Time

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.